Hoe groeit een avocado

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de avocado.

De Advocaatpeer

Geliefd bij velen en onmisbaar in de Mexicaanse keuken, het is dan ook niet verrassend dat deze vrucht zijn oorsprong vindt in Centraal-Amerika. De avocado groeit aan een 20 meter hoge boom en wordt ook wel de advocaatpeer genoemd door zijn vorm. Er zijn meer dan 400 verschillende soorten rassen maar in Nederland eten wij er gemiddeld maar vier.

  1.  de ‘Fuerte’; peervormig met een gladde, groene schil
  2. de ‘Ettinger’, dikke hals en een gladde, groene schil.
  3. de ‘Hass’: klein peervormig met een bobbelige, zwartbruine schil
  4. de ‘Nabal’: dik met een donkergroene/bruine schil

baby avocado

Het ultieme superfood

Er is een reden waarom de avocado zo populair is, hij is namelijk uitermate gezond! De avocado bevat veel onverzadigde vetten,  is rijk aan omega 3 vetten en is hoog in kalium (wat weer goed schijnt te zijn voor je hersenen en spieren) en bevat veel proteïnen. Eenmaal rijp is het vruchtvlees zo zacht als boter en kan hij deze dan ook op brood vervangen. Een avocado is lekker vet, maar wel gezond vet!

Avocado = advocaat

Dit is een leuk verhaal dat ik tegenkwam op het internet. Wist jij dat de avocado aan de basis heeft gestaan van ons Oer-Hollandse drankje advocaat? Het verhaal gaat dat de guacemole die gemaakt werd van de avocado op de Antillen gemengd werd met alcohol zodat er een geel drankje ontstond. De Nederlandse zeevaarders namen dit drankje mee naar hun thuisland maar door het gebrek van avocado’s moesten ze naar een alternatief zoeken. Zo kwam het dat ze eieren gingen gebruiken om tot het gele alcoholische drankje te komen. Zo zou in Nederland de likeur ‘advocaat’ zijn ontstaan.

Wist je dat…

  • door het steeltje van de vrucht te wippen, je kan zien of de avocado goed rijp is? Het moet een klein beetje richting bruin gaan om goed rijp te zijn.
  • je de pit van de avocado kan opkweken tot een heuse avocadoplant? Vrucht dragen zal die helaas niet gaan doen, daar is het hiervoor te koud.
  • de avocado niet alleen maar meer uit Mexico komt maar ook geteeld wordt in onder andere Afrika en Israël.
  • de avocado heel milieuvriendelijk geteeld kan worden? Door de dikke schil zijn er bijna geen pesticiden nodig.
  • je door citroensap toe te voegen aan een opengesneden avocado ervoor zorgt dat deze niet zo snel bruin wordt?

Wist jij hoe een avocado groeide en wat is jou favoriete recept met deze vrucht?


Bronnen: 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s