Lokale verhalen

Geloof jij waar je eten vandaan komt?

De supermarkten hebben bordjes bij hun groenten en fruit hangen met een land van herkomst. Op verpakkingen van versproducten valt ook nog vaak te herleiden waar het product gemaakt is, maar klopt deze informatie altijd? Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd zo is en dat maakt mij helaas argwanend.

4 herkomstlanden voor 1 product

Ik heb bijna zes jaar bij de Albert Heijn gewerkt in verschillende functies en daardoor heb ik een redelijk compleet beeld gekregen van het reilen en zeilen op de werkvloer. Zo heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen dat de grote bonuskaarten, die boven de weekaanbiedingen worden gehangen, random gekozen worden. Er komen soms wel 4 bonuskaarten binnen voor 1 product met 4 verschillende herkomstlanden. Dan is het aan de groenteman van die ochtend welke kaart die ophangt en om 7 uur s’ochtends is dat veelal gewoon de kaart die bovenop ligt. Zo kunnen je sperziebonen bij het ene Albert Heijn filiaal uit Marokko komen en bij de ander uit Israël. Maar zo kunnen de sperziebonen uit het ‘gewone’ groentenschap ook uit Marokko komen en die bij de bonuskop uit Israël. En nee, dat zijn niet twee verschillende soorten bonen.

Het herkomstland valt van zijn troon

De Europese Unie heeft sinds 2014 het vermelden van het land van herkomst op vers producten verplicht. Toch blijkt uit onderzoek dat veel consumenten er uiteindelijk weinig waarde aan hechten.¹ Ze vinden het ‘nice-to-know’ maar niet ‘need-to-know’, iets waar ik mij persoonlijk totaal niet in kan vinden. Ik hecht wel veel waarde aan het land van herkomst, ik wil graag Nederlandse producten eten zodat ik automatisch meer met de seizoenen mee eet. Geen boontjes uit Marokko maar wachtten tot ze uit Nederland komen. Maar kan ik de supermarkten nog wel vertrouwen? Mijn ervaring bij de Albert Heijn was geen eenmalig iets, het gebeurde structureel en de klant was hier niet van op de hoogte. Die kocht op vol vertrouwen een bloemkool uit Spanje terwijl die misschien wel uit Marokko kwam. Voor mij is het herkomstland daarmee van zijn troon gevallen.

Wie moeten we nog wel geloven?

Dat is nu de grote vraag, wie kunnen we nog wel vertrouwen? Op de markt weten ze het zelf ook niet vaak beter, een marktvrouw wist mij vorig jaar nog uit te leggen dat ik de tuinboon in de schil moest koken en zo moest opeten. (Ehm, je moet de tuinbonen uit de schil halen, doppen en dan koken.) Zij kopen ook maar in de op de veiling en het voordeligste product gaat mee naar de markt. Van de bordjes moet je het niet hebben, maar is wat er op de verpakking staat dan wel te vertrouwen? Dan nog probeer ik groenten en fruit in plastic te vermijden om milieu redenen en ben ik nog steeds aangewezen op de bordjes. ‘Meid, waar maak je je druk om’, denk je nu misschien. Ik wil graag weten waar mijn eten vandaan kom en ik hou er niet van als er tegen mij gelogen wordt. Lokaal inkopen op boerenmarkten is het enige wat mij dan nog rest. Dan kan je de boer in de ogen kijken en hem recht op de man afvragen waar jou eten vandaan komt.

Geloof jij waar je eten vandaan komt?


 

 1. http://www.wageningenur.nl/nl/show/Vermelden-land-van-herkomst-op-voedsel-leuk-maar-niet-onmisbaar.htm 

8 gedachten over “Geloof jij waar je eten vandaan komt?”

 1. Damn dat is echt een bummer 😦 dat was voor mij ook een indicatie waar ik op vertrouwde. De enige oplossing is dan dus bij de lokale boeren kopen…dan weet je zeker dat het uit NL komt…of zelf een moestuin starten

  1. Het is voor veel mensen een blind gegeven waar ze op vertrouwen, maar helaas wordt dat geschaad door dit soort praktijken.

   Een eigen moestuin starten is helemaal een goed idee, dan weet je precies waar je eten vandaan komt.

 2. Jeetje, dat wist ik helemaal niet! Zo is mijn vertrouwen ook wel behoorlijk geschaad… Gelukkig heb ik tegenwoordig de meeste van mijn groenten via een lokaal, biologisch initiatief. Maar als ik weer wat bij de AH koop zal ik wel eens twee keer nadenken…

  1. Ja, dit zijn dingen die je ook alleen te weten komt als je er werkt of als je goed oplet. Moet je maar eens kijken naar het land van herkomst op de grote bonuskaart op de kop en het kleine bonuskaartje voor het schap. Deze willen nog wel eens verschillen, vooral bij de Witlof komt het veel voor naar mijn idee. Dan komt die uit het schap uit België en die op de kop uit Nederland. Dat is dan nog niet een enorm verschil, maar je kan je voorstellen dat het bij andere producten wel grote afstanden kan schelen.

 3. Bedankt voor de informatie,ik wist dat niet. Gelukkig koop ik het meest bij een internet-boer. Op zijn site staat “van eigen erf”of de naam van een collega. Een enkel product komt uit het buitenland. Die informatie zal ik dan maar geloven.

 4. Ik vind het ook belangrijk om te weten. Ik koop liever lokale knoflook (uit Canada) dan uit China. De laatste is goedkoper maar de duurdere heeft echt veel meer smaak. Tot voor kort wist ik niet eens dan knoflook erg kan verschillen in smaak en dat er verschillende soorten zijn. 😉

  Ik wil ook geen zuivel uit de USA (veel goedkoper) omdat de regels met betrekking tot hormoon toedieningen en medicijnen heel anders zijn dan hier.

  Ook de lijstjes als ‘dirty dozen’ en ‘clean fifteen’ (de twaalf meest vervuilde groente/fruit en de 15 ‘schoonste’) kijk ik regelmatig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s