Vorige week was ik bij de eerste vertoning van de film ‘Tony’ in Groningen. Jawel, er is een heuse film gemaakt over Tony Chocolonely. Verwacht veel chocola, maar ook veel drama, want het oprichten van dit meest verkochte chocolademerk in Nederland ging niet van een leien dakje. Eet jij Tony Chocolonely en ben je benieuwd wat er allemaal achter deze reep schuil gaat, dan moet je zeker deze film kijken.

Er waren eens drie jongetjes

Het begon allemaal bij de Keuringsdienst van Waarde en een bericht dat hun ten oren kwam, dat er kindslaven betrokken waren bij de productie van chocola. Na wat telefoontjes bleek de chocolade industrie daar wel degelijk van op de hoogte te zijn maar niet bereidt om daar ook maar iets aan te veranderen. De drie jongens van de Keuringsdienst: Teun van de Keuken, Maurice Dekkers en Roland Duong legden niet bij de pakken neer en namen het heft in eigen handen. Wat volgde was een enigszins grappig telefoontje maar met een serieuze ondertoon naar de politie. Teun wilde zich aangeven want hij at chocola terwijl hij wist dat er kindslavernij aan te pas was gekomen en dat is strafbaar. De politie deed het af met een lachertje, “iedereen eet chocola meneer, u moet zich daar geen zorgen om maken.” en hing op. Omdat iedereen het doet is het ineens goed? Teun was vastberaden, hij wilde een rechtszaak en die kreeg hij ook. Een celstraf werd het niet maar de aandacht van de media was getrokken.

Dan doen we het toch zelf

De chocolade industrie bleek niet bereidt te zijn om te veranderen. ‘Dan moeten we het zelf maar doen’, dachten de jongens van de Keuringsdienst. Wat volgde was een ingewikkeld proces van vallen en opstaan wat in de film te zien is. Tony Chocolonely heeft tegenwoordig het grootste marktaandeel van chocola in Nederland. Dat is toch een succes te noemen. Maar de kindslavernij in de chocolade industrie is volgens recentelijk onderzoek juist alleen maar toegenomen. Dat is zorgelijk  en iets waar de makers van de reep dan ook zeer teleurgesteld over zijn. Teun ziet de reep zelfs als een mislukking, want het doel was om kindslavernij terug te dringen en uiteindelijk te verbannen. De reep bleek hier op wereldschaal geen effect op te hebben. Maurice Dekkers zag dat gelukkig wel anders, je biedt nu tenslotte een alternatief aan. Hoe meer mensen Tony’s gaan kopen en eten, hoe minder de andere aanbieders gaan verkopen en ze misschien ooit gaan inzien dat ze iets moeten gaan veranderen.

Alleen nog maar Tony’s

Ik heb enorm genoten van de film, ik kende al een beetje de achtergrond van de reep maar heb een heleboel bijgeleerd. Het heeft mij er ook toe besloten om zoveel mogelijk alleen nog Tony’s te eten. Dat is nogal een opgaaf maar het is een kleine verandering in huis die een grote impact kan hebben. Want het is toch van den zotte dat er anno 2016 nog steeds kindslaven zijn om ons luxeproduct te maken?

Heb jij de film gezien of heb je plannen om hem te gaan kijken?