Op de kookboekenafdeling in de boekenwinkel kan je je afvragen; sta je nou op de gezondheidsafdeling of kookafdeling? Het ene na het andere gezonde kookboek vindt zijn plek op de planken en de traditionele kookboeken verdwijnen een beetje naar de achtergrond. Het gaat in de nieuwste boeken vooral over hoe je zo gezond mogelijk je lichaam kan voeden en niet zozeer meer om de kooktechnieken. Is dit erg?

“Klei is goed voor je”, zei de leek.

Vroeger kocht je een kookboek om te leren koken, om nieuwe recepten te leren kennen. Je leerde kooktechnieken en hoe je met je producten om moest gaan. Nu gaat het vooral over hoe je je lichaam gezond kan voeden en welke ingrediënten je daarvoor zou moeten gebruiken. Zijn de auteurs van deze kookboeken dan allemaal voedingsdeskundigen? Nou nee, bij langer na niet. Rens Kroes die haar lezers aanraadt klei te eten heeft nog nooit in de schoolbanken van voeding&diëtiek gezeten. Sonja Bakker studeerde af op de meao-opleiding richting economie en administratie en volgde een cursus orthomoleculaire voeding waarop zij haar dieet van onder andere eierkoeken ontwikkelde. Beiden razend populair (de eierkoeken meer dan de klei kan ik mij zo voorstellen) maar eigenlijk heeft het maar weinig met koken te maken.

Gezondheid boven alles 

Koken is niet heel moeilijk, maar toch komen er een aantal technieken bij kijken die je moet leren. Voor deze kooktechnieken is in de nieuwe kookboeken vaak maar weinig ruimte. Eerder gaan de boeken in op de positieve en negatieve gezondheidseffecten van de ingrediënten. Welke basisingrediënten moet je in huis hebben, niet hoe je met basistechnieken deze basisingrediënten in een handomdraai tot iets lekkers maakt. Natuurlijk is het ook fijn om te weten hoe je je lichaam voedt met je ingrediënten, maar gaat het ook niet om smaak? Om het beste uit je producten te halen? De juiste techniek bij het juiste ingrediënt? Gezondheid lijkt bij veel kookboeken vandaag de dag het belangrijkste te zijn, gezondheid boven alles. Maar koken en eten is meer dan gezondheid, het is ook lekker, leuk en leerzaam. Dat lijkt soms wel eens vergeten te worden in deze nieuwe ‘gezondheidsboeken’.

Boeken over koken, zoals kookboeken bedoeld zijn

Natuurlijk is het alleen maar mooi dat meer mensen zich in hun eten gaan verdiepen. Dat ze zien dat de slogan “je bent wat je eet” niet uit de lucht gegrepen is. Maar koken is meer dan dat, soms wil je je gewoon te buiten gaan aan moeilijk ogende recepten, waar veel technieken bij komen kijken. Om je gasten te imponeren, te imponeren met je technieken en met de smaken en of het dan gezond is of niet, dat doet er dan even niet toe. Daarvoor ben je een ‘klassiek’ kookboek nodig, een boek over koken zoals kookboeken bedoeld zijn. Gelukkig staan die ook nog in de boekenwinkel en nemen die gelukkig nog het merendeel van de kasten in beslag.

Wat vind jij van de nieuwe soort kookboeken?