Kookboek of gezondheidsboek?

Op de kookboekenafdeling in de boekenwinkel kan je je afvragen; sta je nou op de gezondheidsafdeling of kookafdeling? Het ene na het andere gezonde kookboek vindt zijn plek op de planken en de traditionele kookboeken verdwijnen een beetje naar de achtergrond. Het gaat in de nieuwste boeken vooral over hoe je zo gezond mogelijk je lichaam kan voeden en niet zozeer meer om de kooktechnieken. Is dit erg?

“Klei is goed voor je”, zei de leek.

Vroeger kocht je een kookboek om te leren koken, om nieuwe recepten te leren kennen. Je leerde kooktechnieken en hoe je met je producten om moest gaan. Nu gaat het vooral over hoe je je lichaam gezond kan voeden en welke ingrediënten je daarvoor zou moeten gebruiken. Zijn de auteurs van deze kookboeken dan allemaal voedingsdeskundigen? Nou nee, bij langer na niet. Rens Kroes die haar lezers aanraadt klei te eten heeft nog nooit in de schoolbanken van voeding&diëtiek gezeten. Sonja Bakker studeerde af op de meao-opleiding richting economie en administratie en volgde een cursus orthomoleculaire voeding waarop zij haar dieet van onder andere eierkoeken ontwikkelde. Beiden razend populair (de eierkoeken meer dan de klei kan ik mij zo voorstellen) maar eigenlijk heeft het maar weinig met koken te maken.

Gezondheid boven alles 

Koken is niet heel moeilijk, maar toch komen er een aantal technieken bij kijken die je moet leren. Voor deze kooktechnieken is in de nieuwe kookboeken vaak maar weinig ruimte. Eerder gaan de boeken in op de positieve en negatieve gezondheidseffecten van de ingrediënten. Welke basisingrediënten moet je in huis hebben, niet hoe je met basistechnieken deze basisingrediënten in een handomdraai tot iets lekkers maakt. Natuurlijk is het ook fijn om te weten hoe je je lichaam voedt met je ingrediënten, maar gaat het ook niet om smaak? Om het beste uit je producten te halen? De juiste techniek bij het juiste ingrediënt? Gezondheid lijkt bij veel kookboeken vandaag de dag het belangrijkste te zijn, gezondheid boven alles. Maar koken en eten is meer dan gezondheid, het is ook lekker, leuk en leerzaam. Dat lijkt soms wel eens vergeten te worden in deze nieuwe ‘gezondheidsboeken’.

Boeken over koken, zoals kookboeken bedoeld zijn

Natuurlijk is het alleen maar mooi dat meer mensen zich in hun eten gaan verdiepen. Dat ze zien dat de slogan “je bent wat je eet” niet uit de lucht gegrepen is. Maar koken is meer dan dat, soms wil je je gewoon te buiten gaan aan moeilijk ogende recepten, waar veel technieken bij komen kijken. Om je gasten te imponeren, te imponeren met je technieken en met de smaken en of het dan gezond is of niet, dat doet er dan even niet toe. Daarvoor ben je een ‘klassiek’ kookboek nodig, een boek over koken zoals kookboeken bedoeld zijn. Gelukkig staan die ook nog in de boekenwinkel en nemen die gelukkig nog het merendeel van de kasten in beslag.

Wat vind jij van de nieuwe soort kookboeken? 

5 gedachtes over “Kookboek of gezondheidsboek?

  1. Helemaal eens met je stuk! Er liggen inderdaad heel erg veel gezondheidsboeken ‘op de tafel’ met de laatst binnengekomen titels en ik moet zeggen dat ik nadat ik er een paar heb geprobeerd (1 gekocht – My new roots en enkele gelukkig uit de bieb gehaald en geen geld aan uitgegeven) ik helemaal niet zo enthousiast ben. Vooral My new roots was voor mij echt een misser. Ik vind de gerechten gewoon niet lekker. Bovendien zijn al die boeken anti-koolhydraten en brood. Ik wil gewoon een diversiteit aan lekkere recepten met allerlei ingrediënten. Daarom toch maar weer de ‘gewone’ kookboeken. Doe mij maar Yotam Ottlolenghi (bijna altijd succes verzekerd), Made in India of Comptoir Libanes 🙂

    1. Dat komt er ook nog eens bij ja, dat ze veelal vanuit bepaalde soorten ´diëten’ geschreven worden. Terwijl dit vaak niet wetenschappelijk bewezen is dat het echt veel gezonder is dan ‘normaal’ gezond eten.

  2. Die nieuwe kookboeken vind ik leuk om te lezen, niet om te kopen. Dus haal ik ze bij de bieb en bekijk ze kritisch. Een enkele keer leer ik een techniek van YouTube,b.v. eitje pocheren.

    1. Dat heb ik ook ja, ik haal ze liever even uit de bieb en mocht die dan echt heel leuk zijn, dan is het het overwegen waard om hem zelf aan te schaffen. Maar dan ga ik toch vaker voor de “klassieke” kookboeken, met een grote verscheidenheid aan recepten dan kookboeken vol met verhalen over gezondheidsvoordelen.

  3. Ik hou van thema kookboeken zoals, een soepboek, pannenkoekenboek of amuses. Ik volg de gezondheidshype boeken niet. Soms is het wel een goede ontwikkeling zoals Jamie Oliver die zich inzet om voorlichting te geven over gezond eten en je dan ook recepten geeft. Met alleen de kennis over gezond eten is het lastig je leefgewoonten te veranderen, de recepten in zulke boeken voorzien in die behoefte.

    Dat niet iedereen die een boek schrijft deskundig is dat is best logisch…. ‘liegen alsof het gedrukt staat’ is niet voor niets een uitdrukking in onze taal. 😉 En op recepten zit ook geen copyright: iedereen kan elk recept gewoon overnemen en in zijn/haar boek zetten. Ik geef toe, het is wel een beetje misleidend af en toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s