Hoe groeit een mango

Ons eten komt niet uit de lucht vallen, al lijkt het soms wel zo met het hedendaags, Westers voedselaanbod. Weet jij nog wel hoe jou eten groeit? Waar kiwi’s vandaan komen, hoe meloenen groeien en tot welk seizoen appels horen? Leer meer over de herkomst van je eten in mijn blogrubriek: Hoe groeit.. met vandaag in de hoofdrol, de mango.

Mango-plant, – struik of toch – boom?

Het is de mangoboom!  Mango’s groeien aan hoge bomen, sommigen worden wel 40 meter hoog! Oorspronkelijk komen ze uit India en Zuidoost-Azië maar zijn ze nu in andere tropische gebieden ook te vinden. Het duurt wel 4 tot 6 jaar voordat een mangoboom vol groeit is en eetbare vruchten produceert.  Je moet wel een beetje moeite doen, eerst een lange bamboestok vinden om hem vervolgens met precisie uit de boom te tikken.

mangoboom

365 dagen mango

De mango ligt het hele jaar door in de schappen, maar ook mango’s hebben een seizoen. Hoe komen ze dan toch jaarrond in ons boodschappen mandje? Door verschillende herkomstgebieden. Mango’s groeien alleen in Tropische gebieden, daar groeien ze gewoon zelfs langs de weg. Anno 2016 worden de meeste mango’s geïmporteerd uit Brazilië, Israël, Spanje en Peru. Ze moeten eigenlijk, voor de lekkerste eet ervaring rijp worden geplukt. Voor de export worden ze bijna altijd onrijp geplukt zodat ze kunnen na rijpen in het land van import. Toch gaat er volgens kenners niks boven een vers geplukte, rijpe mango.

Een mango is een mango toch?

In Nederland eten we eigenlijk maar één soort mango; die met knalgeel vruchtvlees. Maar zoals het met wel meer voedsel is, zijn er veel meer mangosoorten dan die ene die wij kennen. Er zijn wel meer dan honderd mango soorten waarvan er vijf op grote schaal commercieel geteeld worden: de Kent, Keitt, Palmer, Osteen en Shelly. De kleur van het vruchtvlees kan zowel geel als oranje zijn.

Wist je dat..

 • Mango na banaan het  belangrijkste exportproduct uit de tropen is?
 • De mangoboom en de mango in India heilig zijn?
 • Er in de Cookeilanden een wet is dat je alle vruchten langs de kant van weg mag eten? Gratis mango’s voor iedereen!
 • In Thailand onrijpe mango’s bereidt worden als groenten?
 • De kleur van de schil niks zegt over de rijpheid, de vrucht moet zacht meegeven als je met je duim erin drukt, dan weet je dat die rijp is.
 • De bloesem van de mangoboom ook eetbaar is en zoete honing levert?

Bronnen:

 

2 gedachtes over “Hoe groeit een mango

 1. Wat een leuke wetenswaardigheden :D. Ik ben echt verslaafd aan mango, al is het helaas niet zo duurzaam. Helaas (in dit geval) wonen we in Nederland waar het qua lokaal fruit toch een beetje magertjes is het grootste gedeelte van het jaar.

  1. Klopt helemaal, je duurzaamheidsopmerking. Maar tja, we hebben niks voor niks globalisering ‘uitgevonden’. Anders hadden we ook nooit aardappelen gegeten, nu oer-Hollands maar ze komen gewoon uit Zuid-Amerika.

   Mango’s zullen hier niet zo snel gaan groeien, (helaas) maar een beetje genieten van exotisch fruit mag toch wel. Zolang je maar niet 7 dagen in de week, het hele jaar rond mango’s eet. Haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s