Kijktip: Chef’s Table

Hij staat al een tijdje op Netflix, maar ik heb hem pas vorige week gezien, foei! In deze exclusieve Netflix serie krijg je een inkijkje in het leven van top chefs van over de hele wereld. De serie bestaat nog maar uit zes afleveringen en deze smaken zeker naar meer. Gelukkig liet  Netflix weten dat er een tweede seizoen aankomt, jeej! Chef koks zijn hot en deze serie laat zien waarom zij hun sterrenstatus waardig zijn.

De zes koks

In het eerste seizoen komen de wereldberoemde chef koks  Massimo Bottura, Dan Barber, Francis Mallmann, Niki Nakayama, Ben Shewry en Magnus Nilsson aan bod. Niet iedere naam deed bij mij meteen een belletje rinkelen, zo bekend ben ik niet in de sterrenchef wereld. De chefs die de meeste indruk op mij maakte waren toch wel Niki en Magnus. Zulke gepassioneerde mensen die veel mensen tegen zich hadden, die niet in hun geloofden en moet je nu eens kijken. Ze zijn enorm bescheiden gebleven en dat kan ik enorm waarderen. De sterrenstatus is niet naar hun hoofd gestegen, ondanks dat ze tot de wereldtop van chef koks behoren.

Een volle maag én een ervaring om nooit te vergeten

Wanneer anders heb je de kans om koks aan het werk zien? In volle concentratie wordt er hard gewerkt, in de ene keuken wordt geschreeuwd, in de andere kan je bijna een speld horen vallen. Hele kunstwerken verschijnen er op het bord en in hun restaurant krijg je als een gast een ervaring, niet alleen een volle maag. Je eet met je ogen en daarom wordt er enorm veel aandacht besteed aan de opmaak die voortkomt uit een bepaalde filosofie van de chef kok. Alles ligt met een rede op je bord en als gast is het aan jou om deze reden te ontdekken.

Respect voor voedsel

Wat alle chef koks in deze serie met elkaar gemeen hebben is dat ze het eten met vol respect behandelen. Alleen het beste van het beste komt hun keuken in en het liefst zo vers en daarmee lokaal mogelijk. Ze willen weten waar hun ingrediënten vandaan komen en bijvoorbeeld Dan Barber van restaurant Blue Hill heeft letterlijk zijn eigen boerderij met moestuin, die exclusief voor het restaurant produceert. De filosofie van alle sterrenchefs komt dan ook voort uit de gedachte dat je respect voor je ingrediënten moet hebben.

Eten is meer dan brandstof

Ik heb vol bewondering naar deze serie gekeken en besefte mij nogmaals dat eten meer is dan brandstof. Waarschijnlijk eet ik nooit in één van deze restaurants, tenzij er ineens spontaan een geldboom in mijn tuin verschijnt. Natuurlijk is dat best jammer, maar deze serie motiveert mij om juist ook in mijn eigen keuken met meer respect voor de ingrediënten te werken. Om innovatiever te zijn en eens met andere ogen naar het eten te kijken. Ik kijk al vol smart naar het tweede seizoen welke eind mei op Netflix zou moeten verschijnen

Heb jij de serie al gezien en wat vond jij ervan?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s