Iedere dag weer popt mijn blog “hoe groeit een meloen” op als één van de meest bekeken blogs die dag. Schijnbaar vragen meer mensen zich af hoe hun eten groeit, daarom leek het mij leuk om dit als een terugkomende rubriek op mijn blog te laten komen. Vandaag: de kiwi.

Ik koop altijd standaard kiwi’s tijdens mijn fruitboodschappen met het idee om ze als tussendoortje te eten. Maar vaak liggen in de supermarkt vooral onrijpe kiwi’s, die leg ik dan op de fruitschaal en worden vervolgens vergeten. Ik gooi ze dan niet weg, maar verwerk ze in een smoothie. Als ik ze dan weer in mijn handen heb kijk ik toch enigszins vragend naar het fruit, wat is nou eigenlijk een kiwi en vooral: hoe groeit zo’n ding?

“Een snel groeiende slingerende klimplant”

kiwi groei.jpg

De kiwi is een vrucht van een klimplant die zijn oorsprong vindt in China. De plant is vergelijkbaar met de ranken van druiven en behoeven zeer specifieke groei omstandigheden.  In 1904 werden wat zaadjes meegenomen naar Nieuw-Zeeland en sindsdien is het één van de bekendste export producten van dit land. In de zomer komt 75% van de kiwi’s uit Nieuw-Zeeland, andere landen die grootschalig kiwi’s kweken zijn Chili, Italië, Frankrijk en de Amerikaanse staat Californië.

“Vitamine C bommetjes”

Kiwi’s zouden meer vitamine C bevatten als een sinaasappel, dus laat al dat sinaasappel persen maar zitten en lepel gewoon een kiwi uit. Kiwi’s hebben daarnaast een natuurlijke laxerende werking door de aanwezigheid van het enzym actinidine. Dit enzym breekt eiwitten af en bevindt zich in fruit uitsluitend in kiwi’s. Een unieke fruitsoort dus!

Wist je dat..

  • de kiwi ook wel de Chinese kruisbes wordt genoemd
  • de kiwi vernoemd is naar de inheemse Nieuw-Zeelandse loopvogel de kiwi
  • er ongeveer 3.7 miljard kilo kiwi’s per jaar geoogst wordt
  • kiwi’s altijd onrijp geoogst worden zodat ze langer houdbaar zijn
  • je de kiwi lang goed kan houden door hem in de koelkast te bewaren, tot wel 2 weken
  • je de schil van de kiwi ook kunt eten, als je de haartjes onprettig vindt kan je deze weg borstelen.
  • je kiwi’s kan invriezen, net zoals in plakjes als een banaan
  • rauwe kiwi niet goed samengaat met zuivelproducten door de unieke aanwezigheid van het enzym actinidine.

Bron: www.zespri.eu 

Wist jij hoe een kiwi groeide?