Maaltijdbox vs ouderwetse weekboodschappen

Je ontkomt er op straat bijna niet meer aan, de maaltijdbox verkopers. HelloFresh, Marley Spoon, de Streekbox en zelfs Albert Heijn heeft tegenwoordig een eigen Allerhandebox. Makkelijk voor een huishouden waar beiden partners werken en geen tijd of zin hebben om na het werk nog te moeten gaan bedenken wat ze gaan eten. Maar is het echt zoveel handiger?

Vroegah, toen de zaterdagochtend nog een feestje was

Toen gingen wij altijd met boodschappentassen en -kratten in de achterbak naar het dorp verderop om weekboodschappen te doen. In Dwingeloo was namelijk een C1000 en een Aldi, dus daar konden wij veel meer en goedkoper boodschappen doen dan bij onze plaatselijke Golff. We kochten voor een week boodschappen en laden die dan thuis weer uit. Er was een overvloed aan eten in de kasten te vinden en we konden weer een week vooruit. Er was geen echte weekplanning qua eten, mijn moeder flanste gewoon iedere avond weer wat lekkers in elkaar met hetgeen wat er was. Niks ingewikkelds, gewoon Hollandse kost, maar altijd lekker en voedzaam. “Dan had je moeder zeker iedere dag alle tijd?” Nee hoor, mijn vader was wel kostwinner maar mijn moeder werkte ook gewoon. Ook na haar werkdag kookte ze voor het gezin, het is dus mogelijk.

Het gemak van de maaltijdbox

Bij een maaltijdbox hoef je niet meer na te denken, de boodschappen zijn al voor je gedaan en de recepten uitgeschreven. Het enige wat jij nog hoeft te doen na je werkdag is het recept te volgen en de keuken op te ruimen. Klinkt een stuk relaxter dan met je kinderen op een zaterdagochtend met alle andere gezinnen boodschappen doen. Zelf gaan nadenken wat je allemaal in huis moet halen, dan moet je het zelf nog in huis halen en als alles dan thuis is moet je ook nog eens zelf recepten gaan bedenken. Poeh, de moeite, daar heeft een werkend mens toch geen tijd voor? De tijd is er wel, maar de zin is er niet altijd.

De milieuvriendelijker maaltijdbox

Het lijkt nu net alsof ik heel erg tegen de maaltijdboxen ben, maar ik kan er niet omheen dat het in veel opzichten milieuvriendelijker is. Zo wordt de maaltijdbox afgesteld op de gebruiker. Dus je krijgt precies genoeg voor de hoeveelheid personen waarvoor je hem hebt besteld. De kans op voedselverspilling wordt hiermee kleiner gemaakt en dat komt het milieu ten goede. De producten worden in een doos geleverd en zitten er veelal los in, een vermindering in verpakkingsmateriaal. Veel boxen proberen met seizoensgebonden producten te werken en de streekbox haalt ze uit de regio. Er zitten dus toch nog een heleboel voordelen aan.

“Slaaf van de maaltijdbox”

Een maaltijdbox is een verkapte vorm van de ouderwetse weekboodschappen. Groot verschil, de boodschappen worden voor je gedaan en je krijgt de recepten er gratis bij. Daarbij is het ook nog eens milieuvriendelijker dan wanneer je gedachteloos je weekboodschappen doet en aan het einde van de week veel producten weg moet gooien. Een heleboel voordelen dus, maar wegen deze ook zwaar voor een foodie? Voor mij niet, ik ben zelf al heel bewust bezig met mijn eten en vind het juist heel leuk om te bedenken wat ik ga eten en wat ik daar voor nodig ben. Een maaltijdbox zou voor mij het plezier van koken weghalen, je wordt een soort  “slaaf van de maaltijdbox”. Laat mij maar de spatel zwaaien in de keuken, daar word ik gelukkig van.

Gebruik jij een maaltijdbox en wat zijn jou ervaringen ermee? Of overweeg jij een maaltijdbox aan te schaffen?

4 gedachtes over “Maaltijdbox vs ouderwetse weekboodschappen

  1. Ik ben onder andere van hellofresh afgestapt omdat ik de hoeveelheid verpakkingsmateriaal echt te gek voor woorden vind. Je schrijft over de milieubewuste box, hier heb ik dus echt een ander idee over.
    Gezien wij graag alles biologisch gebruiken hebben we een tijd geleden gekozen voor de (papieren) groente- en fruitrassen van ‘kiviet’.
    Dit bevalt ons echt veel beter en zijn we zeer tevreden over. het enige wat ik overhoud aan het einde van de week zijn 3 papieren tassen…

    1. Ik heb zelf geen ervaring met de Hello Fresh box, maar ze adverteren wel met kartonnen boxen vol met losse groenten en fruit. In werkelijkheid is dat blijkbaar dus toch een stuk anders, jammer. Dankjewel voor deze notitie!

  2. Lijkt mij ook helemaal niks. Ik wil inderdaad ook gewoon zelf beslissen wat er ’s avonds op tafel komt en niet vast zitten aan bepaalde groenten. Idee kan heel handig zijn voor sommige mensen natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s