Kijktip: Michael Pollan’s ‘Cooked’

De Amerikaanse schrijver Michael Pollan is beroemd en berucht in de foodie world. Met zijn debuutboek The Omnivore’s Dilemma werd hij in één klap wereldberoemd. Er volgden meerdere boeken als In Defense of Food Food Rules en het in 2015 verschenen boek Cooked : A Natural History of Transformation. Van dit boek is een gelijknamige documentaire serie gemaakt die alleen te kijken is op Netflix. Vier afleveringen lang ( of kort, zoals ik het liever zou zeggen) laat Pollan je op een andere manier naar je eten kijken en koken (her) waarderen.

Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ga dit zeker snel doen na het binge-watchen van deze serie. Vier uur lang neemt Pollan je mee in de wereld van koken, aan de hand van de vier elementen: vuur, water, lucht en aarde. In eerste instantie stond ik een beetje raar te kijken naar deze indeling, maar bedacht mij ergens dat het ook weer niet heel raar was. Tot de afleveringen vorderden, de scènes leken meer en meer af te dwalen van het hoofdonderwerp. Maar miraculeus kwam het steeds weer terug bij één van de hoofd elementen uit de aflevering.

Koken maakt ons uniek en onderscheidt ons van alle andere diersoorten, zo begint de serie. In een relatief rustig tempo geeft Michael Pollan je een unieke kijk op ons eten en de bereiding hiervan. In de aflevering vuur speelt vlees de hoofdrol en komt zijn mening, dat vlees eten natuurlijk is, duidelijk naar voren. In de aflevering water trekt hij van leer tegen de moderne voedingsindustrie. Deze eerste twee afleveringen waren voor mij niet heel vernieuwend, of heel uniek. De laatste twee afleveringen zorgden er pas voor dat ik deze serie aan iedereen wil aanraden.

michael pollan

In de enerlaatste aflevering gaat hij in op het element lucht.  In ‘lucht’ speelt brood de hoofdrol en laat hij zien hoe belangrijk brood is voor de wereld. Brood staat de laatste jaren in een slecht daglicht, wat naar zijn mening zowel terecht als onterecht is. Het supermarkt brood is slecht, dat is hij met de critici eens, maar zuurdesembrood is enorm gezond volgens hem. Pollan stelt dat we altijd wel één voedingsstof proberen te demoniseren, eerst was het vet, toen koolhydraten en daarna suiker. Maar we hebben het al duizenden jaren volgehouden op een dieet waar brood een belangrijk onderdeel van uit maakte, waarom zouden we dat nu niet kunnen volhouden?

De laatste aflevering, ‘aarde’, gaat over gefermenteerd voedsel. Een derde van ons voedsel is gefermenteerd, en toch vinden mensen het een vies idee. Maar bier is gefermenteerd, chocola is gefermenteerd en ook kaas is een product van fermentatie. Een zeer boeiende afsluiting  van deze, in mijn ogen, te korte documentaire serie. Het zet je aan het denken en creëert nieuw bewustzijn door zijn unieke kijk en inslag op voeding. Een aanrader voor iedereen die van eten houdt!

De trailer: *klik*

De serie ‘Cooked’ is alleen te zien op Netflix. Goede reden om een abonnement af te sluiten (er staan meer interessante food documentaries op), het wachtwoord te ontfutselen van een vriend of vriendin die wel Netflix heeft, of bij die vriend en vriendin op bezoek te gaan. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s