Kijktip: KVW “Dadels eten zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Het nieuwe seizoen van de Keuringsdienst van Waarde is afgelopen donderdag weer gestart met een spraakmakende aflevering. Waar de zoektocht begon naar gesuikerde dadels, eindigde het bij insecten in je eten. Marijn Franke deed de melancholische uitspraak: “Dadels eten zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Dadels plakken altijd zo lekker aan je handen, nooit heb ik er bij stil gestaan dat er misschien wel eens extra suiker aan toegevoegd zou kunnen zijn. Op de één of andere manier ging ik er vanuit dat dadels er nou eenmaal zo uitzagen. Totdat ik het shot in de notenkraam zag van de ‘verse dadels’ en ik mij herinnerde dat ik die ook wel eens eerder gezien had en deze er heel anders uitzien dan die uit de supermarkt.

Een andere verbazing was het fragment op de dadelplantage. Ook bij de groeiwijze van dadels had ik nooit stil gestaan, mensen klimmen als aapjes de boom in om de dadels uit de toppen van de boom te plukken. Vervolgens gaan ze naar de fabriek waar alles met de hand gedaan wordt. Echt alles is handwerk, om vervolgens voor een euro per pakje in de winkel te liggen. Dat is toch gewoon ongelofelijk?

dadel
bron: KRO-NCRV

Wat nog ongelofelijker was, waren de beestjes die zich schijnbaar verschuilden in dadels. Dood tegen de tijd dat ze in het pakje belanden, maar desalniettemin mogen er volgens de wetgeving per 100 gram 5 insecten in je eten zitten. Je eerste reactie is waarschijnlijk afschuw, zoals die ook de rest van de aflevering bij Marijn Franke bleef (en wat ik best irritant vond). Maar nouja, het is een natuurproduct, dan kan dat gebeuren. En hoe erg is het nou? Proeven doe je het niet en gezien heb je het waarschijnlijk tot voor deze aflevering ook niet. Het is meer de gedachte dat er dode insecten in je eten zitten. Maar wat met dat andere dode dier op je bord? Die biefstuk,  je spareribs, je stukje zalm? Oké, dat is duidelijker, al beseffen veel mensen zich ook niet dat voor ieder stukje vlees of vis op je bord, een dier gestorven is. Maar nu weet je het, in je dadels (of vijgen) kunnen dode insecten zitten. Zoals de Wageningse onderzoeker mooi zei: “maakt het het nog gezonder”. Amen!

De aflevering is hier terug te kijken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s