Koop liever lokaal

De één na de andere grote keten valt om, Scapino, Dolcis, Invito, Manfield, DA, Halford, Dixons met als kers op de taart de V&D die afgelopen maandag zijn deuren sloot. Maar tegelijkertijd opent de één na de andere kleine zelfstandige zijn of haar winkel. Als de grote bedrijven het niet doen, zorgen de kleine ondernemers er wel voor dat de lokale economie blijft draaien. Maar niet alleen de lokale economie profiteert ervan, ook het milieu! Twee vliegen in één klap.

Wie lokaal koopt steunt de kleine ondernemer, welke op zijn beurt weer goed is voor de lokale economie. Ook vind je er vaak nog eens spullen die je niet zo snel in een grote ‘commerciële’ winkel vindt. Maar misschien het allerbelangrijkste nog wel als je je eten lokaal koopt, is dat het beter is voor het milieu.

Het was laatst nog in een aflevering van Groen Licht (wat trouwens een héél interessant en leuk programma is om te kijken), een Nederlandse tomaat uit een kas is even goed, als dan wel niet beter, dan een tomaat uit het zonnige zuiden. Dit was niet altijd zo, kassen zijn nou niet in eerste instantie heel duurzaam, maar technologische ontwikkelingen maken ze dat wel steeds meer. Raar maar waar, het maakt anno 2016 eigenlijk niet meer uit waar je tomaat vandaan komt, ze zijn even duurzaam. (Tenzij ze ingevlogen worden, dan is de Nederlandse kas tomaat beter, maar hoe weet je nou of je tomaat per vliegtuig of boot naar Nederland is gekomen?) Even duurzaam dus, maar het geld wat je betaald hebt voor de Nederlandse tomaat gaat naar de Nederlandse kweker, dat is wel weer een verschil.

tomaat

Zelf probeer ik zoveel mogelijk lokaal te kopen, dit betekent dat ik het bij een lokale ondernemer haal of ik probeer te zorgen dat het uit Nederland komt. Waarom kies ik voor de schaal Nederland en niet Groningen of Noord-Nederland? Omdat Nederland een stuk makkelijker is, ik heb niet altijd de tijd of zin (of het geld, vooral dat laatste is op het moment een belangrijke factor) om opzoek te gaan naar Groningse groenten en fruit. Op de één of andere manier is het vaak ook nog eens duurder dan bij de supermarkt. Maar daar snij ik mijzelf in de vingers, de Albert Heijn steunt nou weer niet echt de lokale economie. Dat geld wat ik daar uitgeef gaat weer gewoon naar het hoofdkantoor in Zaandam. Hmm, dilemma’s.

Toch probeer ik het altijd positief te zien, dat ik kies voor Nederlandse producten is altijd nog beter dan ingevlogen boontjes uit Afrika. Zowel voor het milieu als voor de economie. Natuurlijk kan het altijd beter, ik maak kleine stapjes in mijn ‘liever lokaal’ motto. Het is namelijk nogal wat een levensstijl omgooien, van massa-consument naar een bewuste minimalist consument. Opties om echt lokaal te kopen zijn er gelukkig genoeg in Groningen, nu met gedegen tred die trap beklimmen van ‘liever lokaal’.

Koop jij bij lokale ondernemers en zo ja of nee, waarom?

 

 

 

5 gedachtes over “Koop liever lokaal

  1. Jaaa lokaal!
    Ik heb mezelf verboden om naar die Appie te gaan haha
    Op vrijdag koop ik bij de Eemstuin, bio groente. In de zomer bij de Stadsakker winkel.
    Peren en appels (en soms aardappelen) koop ik bij Oudebosch winkel. (goedkoop ook)
    En de rest koop ik bij Opgeweckt Noord. Dat zijn eigenlijk de enigste winkels waarin ik kom.

  2. Ooit probeerde ik een winter alleen lokale groenten en fruit te eten.Maar snakte in februari naar een banaan of sinaasappel als afwisseling van de dagelijkse appel en peer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s