“Hij die niet genoemd mag worden”: kraanwater

Het is zo´n beetje het verboden woord in de horeca, ´kraanwater´. Veel liever hebben ze dat je aan de Spa, Evian of Chaudfontaine gaat, dat levert ze tenminste nog geld op. In het buitenland is het heel gewoon om mineraalwater te drinken, maar waarom doen we dit ook in Nederland terwijl er hier prima drinkbaar water uit de kraan stroomt?

Sommigen mensen zullen argumenteren dat ze mineraalwater uit een flesje nou eenmaal lekkerder vinden dan kraanwater. Ja, er zit verschil in kraanwater in Nederland, vooral in het westen is het water veel ‘harder’ dan hier in het noorden. Maar alsnog is het water niet ondrinkbaar en je wordt er ook niet ziek van. Smaken verschillen maar toch wil ik de aandacht vestigen op een veel belangrijker argument waarom we gewoon meer kraanwater moeten drinken.

Sta je wel eens stil bij de (milieu)kosten dat mineraalwater met zich meebrengt? Het moet in een verpakking (vaak plastic), het moet vervoerd worden en na eenmalig gebruik eindigt het weer in de prullenbak of nog erger, in de natuur. En dat allemaal voor iets dat ook gewoon schoon uit de kraan stroomt, tenminste, hier in Nederland.

Mineraalwater is big business, zoals je ook kunt zien in de documentaire “Bottled Life” waar ik eerder al een blog over schreef. De horeca verdient er niks aan als ze iedereen gratis kraanwater zouden geven, maar zou het zo erg zijn om voor je glas kraanwater een klein bedrag neer te leggen? Je maakt tenslotte wel gebruikt van hun diensten (het moet wel in een glas gedaan worden en naar je tafel worden gebracht.)  Maar wat doe je als mensen met hun glas naar de wc lopen en het daar bijvullen? Hmm.

bottled life

Er zitten nogal wat haken en ogen aan dat kraanwater, behalve dat het hoe dan ook het meest milieuvriendelijkste drankje is. De makkelijkste oplossing; maak het gewoon gratis en verplicht mensen eventueel tot een extra andere consumptie. Want er zullen maar weinig mensen zijn die alleen met een glaasje water op het terras gaan zitten of de lunch dan maar geheel overslaan. Doen ze dat wel, denk dan met een gerust hart aan het feit dat water vult en ze niet lang zullen blijven hangen.

 

4 gedachtes over ““Hij die niet genoemd mag worden”: kraanwater

 1. Helemaal mee eens! In Noorwegen is het juist gebruikelijk om altijd gratis water te kunnen nemen wanneer je ergens eet, vaak staat dat gewoon in kannen op de tafel of langs de zijkant van de ruimte. Zoiets zouden we hier ook als norm moeten nemen.

  1. Ja precies, bij enkele restaurantjes staat er al kraanwater op tafel. Maar ook al te vaak een fles mineraalwater, waar je wel voor moet betalen. Bij je wijn moet je soms zelfs nadrukkelijk vragen om een karaf kraanwater anders slaan ze alsnog mineraalwater aan. We kunnen nog wat leren van Noorwegen.

 2. Goed stuk!! Wij waren laatst in Amsterdam en het was helemaal geen probleem om een glas water te krijgen. Maar weet nog wel dat het soms een hoop gezeur kan zijn. Ik vulde inderdaad mijn flesje gewoon op de wc bij voor onderweg.

  Ik zou er ook prima wat voor willen betalen, je gebruikt hun watervoorziening dan inderdaad en kost net zo goed geld. 🙂

  1. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn inderdaad, maar vaak zie je al de huivering in hun ogen. “O god nee, iemand die zeker op de centen let, hier verdienen we niks aan.” Terwijl ik echt altijd overal water drink, niet perse om budget redenen, maar gewoon omdat ik het lekker vind.

   PS: wat heb je een leuke blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s