Mindfulness eten: weg met Instagram

Je bent geen echte foodblogger als je niet van ieder bord eten of glas drinken een foto maakt en het op Instagram gooit. Ooit deed ik dat ook, maar waarom ik dat eigenlijk deed wist ik niet. Ik begon mij er eigenlijk steeds meer aan te irriteren en besloot Instagram te deleten. Tot op de dag van vandaag heb ik het niet gemist, mindfulness eten kwam ervoor in de plaats. Wat dat is? Een eigen uitgevonden term, hihi.

Wie eet er nog zijn avondeten aan tafel? Nee, feestdagen en speciale gelegenheden met vrienden en familie tellen niet. Gewoon, op een doordeweekse dag, met een bord op tafel in plaats van op schoot, alle aandacht voor je eten in plaats van de tv. Ik moet bekennen, ik doe het ook niet, maar ik wil het wel. Er zitten zoveel voordelen aan aan tafel eten, je bent bewuster bezig met je eten, schrokt het niet gedachteloos weg en je hebt de tijd om bij te praten met je partner of vrienden. Maar wat als je nou geen eet maatje hebt? Dan wordt het al een stuk minder leuk en snap ik dat je liever tv kijkt. Toch is het het proberen waard, zet een leuk muziekje op, of een luisterboek of podcast, lees een boek. Neem de tijd voor je maaltijd; eet mindfulness. Bij mindfulness denken mensen misschien meteen aan meditatie, natuurmuziek en yoga, maar het betekent niks meer dan bewust zijn. Maak van je avondeten (of je lunch of ontbijt) een bewust momentje van je dag.

Maar waarom dan toch Instagram wegdoen? Omdat het de rust en gezelligheid van de maaltijd verstoord. Eerst ga je opzoek naar het juiste licht, de juiste compositie, je wilt vanuit verschillende hoeken een foto maken en dan moet die eigenlijk meteen op Instagram voordat je kan gaan eten. Zie je wat voor heel ritueel er ineens aan je maaltijd vooraf gaat? Ondertussen zit je eet partner, als je die hebt, er een beetje verloren en ongemakkelijk bij, mag hij of zij al gaan eten? Iedereen met een beetje opvoeding weet dat je pas gaat eten of drinken als iedereen aan tafel zit. Wat doe je als je eetpartner boven zijn of haar bord hangt en druk bezig is foto’s maken van het eten?

Ik begon mijzelf, degene die de foto’s maakte, er een beetje ongemakkelijk bij te voelen. Je verstoord een etentje als je van ieder gerecht een foto wilt maken. Het eten wordt ondertussen koud en bovenal; waarom ben je die foto van het eten nodig? Waarom geen leuke foto van jullie samen aan tafel? Dat is toch een veel leukere herinnering dan een foto van een bord eten? Ik stopte met foto’s maken en merkte dat ik veel meer genoot van het eten en Instagram totaal niet miste. Je loopt je er vooral te verlekkeren aan andermans eten terwijl je maag knort. Waarom maak je het niet zelf en geniet je er zelf van en je vrienden of familie?

Ik pleit voor meer ‘mindfulness eten’;  genieten van je eten en de omgeving en het gezelschap. Weg met die camera boven je bord en erin met die vork in je mond!

 

 

2 gedachtes over “Mindfulness eten: weg met Instagram

  1. Gelijk heb je! Ik maak alleen voor mijn vriend zo nu en dan een foto zodat hij ziet wat bij mist haha. Ben veel te gek op eten om er lang op te wachten 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s