2016 Jaar van de boon

De Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon. Daarom vond ik het wel gepast om er in januari al aandacht aan te schenken zodat we met zijn allen het komende jaar de peulvrucht weer kunnen gaan herwaarderen. Want geliefd is die vooral bij de vegetariërs en veganisten, maar hoe meer mensen hoe meer vreugd. (En hoe minder dode dieren en milieu- en klimaatproblemen, jeej!)

1Het doel van het internationale jaar van de boon is om de rol van bonen, linzen en erwten te verstevigen als gezonde en duurzame bron van eiwitten. Daarnaast kunnen ze als eiwitbron en groene bodemverbeteraar ook nog eens wereldwijd een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedseltekorten. Had je nog geen goede voornemens omdat je ze onzin vindt, overdenk dan misschien eens om meer peulvruchten te eten.

Peulvruchten zijn altijd al het ondergeschoven kindje geweest, verafschuwd door vele kinderen en ook volwassenen. Ze zijn vaak onderin het supermarkt schap in grote blikken te vinden of gedroogd in een zakje. Deze laatste worden al helemaal amper meer gebruikt door mijn leeftijdsgenoten, want wie heeft er nou de tijd om die dingen een hele nacht te weken? Misschien heb je die tijd wel, maar vergeet je het gewoon steeds. Geen probleem, daarvoor zijn al die peulvruchten er in blik en diepvrieszak. Wat moet je ermee doen behalve chili con carne maken, vraag je je misschien af? Google eens, of bekijk de website van HAK, die samen met chef-kok Herman den Blijker de campagne “Bonen erbij” gestart is.

Vergeet het dus niet, 2016: het internationale jaar van de boon. Tijd om nieuwe goede voornemens te maken, want de oude goede voornemens schijnt men nu al wel weer in de prullenbak te hebben gegooid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s