Plastic om je eten

Vanaf vrijdag 1 januari 2016 zijn gratis plastic tasjes verboden, dit om het plastic afval te verminderen. Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat er wel enkele uitzonderingen op de regel zijn waaronder plastic om voedsel. De voedselveiligheid moet tenslotte niet in het geding komen. Maar die plastic zak om je kilo winterpeen, paprika’s, bananen ( wie eet er nou de schil van een banaan) zullen er vrijdag nog leuk omheen zitten. Waarom Rijksoverheid?

1

Ik vind de Jumbo een hele fijne winkel, maar er is één ding waar ik mij mateloos aan irriteer en dat is de plastic zak om de fairtrade bananen. De “gewone” bananen liggen onverpakt in het schap, maar wil je wat extra neerleggen voor betere arbeidsomstandigheden van de bananenplukkers, dan betaal je automatisch mee aan de vervuiling van de aarde. De Albert Heijn lijkt het iets beter te doen, daar liggen de goedkope euro bananen in een plastic zak en de fairtrade ‘naakt’, maar om de fairtrade bananen zit dan wel weer een plastic sticker. Zucht, wat is er mis met de natuurlijke bescherming van het product?

Al dat plastic om eten is verzonnen in het kader van voedselveiligheid. Maar wiens opa of oma is er ooit gestorven aan een naakte komkommer? Waarom moet er nu ineens zo’n condoom omheen zitten? “Om het product te beschermen tijdens transport en opslag”, oké, daar zit nog een kern van waarheid in. Maar eet je lokaal en met de seizoenen, dan is er helemaal niet zoveel transport en opslag nodig en ben je die beschermende plastic laag helemaal niet nodig. Daarnaast vind ik dat mensen niet zo panisch moeten doen over een beetje viezigheid op je eten, dat was je er wel weer af. Je zou je meer zorgen moeten maken over alle chemicaliën die er op en in je product zitten, dat was je er niet zo 1,2,3, even af.

Een verbod op plastic tassen is zeker een stap in de goede richting, maar zullen we dan in 2017 afstappen van die stomme plastic verpakkingen om voedsel in de supermarkt Rijksoverheid?

 

Een gedachte over “Plastic om je eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s