Kijktip: Vleesverlangen

Vlees ligt onder vuur, de documentaire “Cowspiracy”laat zien hoe vlees steeds de dans ontspringt in het milieudebat. Het gaat niet alleen maar meer om hoe zielig het is om dieren te eten, maar steeds ook meer over de gevolgen die het heeft voor het milieu. Maar wat moet je nou als je vlees gewoon heellekker vindt, als je verslaafd ben aan vlees; een vleesverlangen hebt? Marijn Franke, bekend van de Keuringsdienst van Waarde, is zo’n vleesjunk. Zij gaat op een zoektocht naar hoe van haar vleesverlangen af te komen. Zal het haar lukken om te stoppen met vlees eten?

13 december ging haar documentaire in première en ik was bij de eerste vertoning in Groningen twee weken geleden. Het is een erg persoonlijke documentaire die haar zoektocht naar het waarom van haar vleesverlangen en hoe kom ik ervan af, laat zien. Met de komst van haar dochter is ze zich bewuster gaan worden van haar leefpatroon en wil ze de ‘juiste’ keuzes maken voor haar dochter. Een ‘juiste ‘ keuze was om haar geen vlees te laten eten, maar hoe juist ben je bezig als je zelf vervolgens broodjes hamburgers bij de FEBO wegwerkt?

Om haar vleesverslaving in kaart te brengen ondergaat ze een scan in het ziekenhuis die laat zien dat haar brein heviger reageert op vlees dan op seks. Haar brein lichtte op een vergelijkbare manier op als die van een junk, dus ze kon met recht van een vleesverslaving spreken. Maar hoe kick je af van vlees? Ze gaat in therapie bij de psycholoog, praat met geheelonthouders en vleesfokkers en wordt stagiair bij een slachthuis. In een paar weken tijd wordt ze klaar gestoomd om zelf een koe te slachten. Zal het haar lukken?

Dat ga ik natuurlijk niet verklappen en het blijkt uiteindelijk ook niet eens zo heel belangrijk te zijn in haar zoektocht. Alles met mate en bewustzijn, dat is de conclusie. Een conclusie die ik zelf ook al een tijd geleden getrokken heb. Vlees is gewoon lekker, zo banaal kan het gewoon zijn. Maar puur omdat iets lekker is, betekent het niet dat je het gedachteloos met kilo’s tegelijk naar binnen hoeft te werken. Iets blijft alleen lekker als je er niet teveel, te vaak van eet. “Vleesverlangen” is een documentaire die het in zich heeft om mensen een bewustere keuze te laten maken. Juist omdat het zo herkenbaar is en er geen extreme conclusies getrokken worden. Het leven is niet zwart of wit, vaak is het grijs en in dat grijze gebied spelen zich de geneugten van het leven af. Waaronder die ene Bratwurst op de Weihnachtsmarkt in Keulen.

 

2 gedachtes over “Kijktip: Vleesverlangen

    1. Ze lieten verschillende plaatjes zien en dan lichtten verschillende delen van haar brein op. De hersenactiviteit bij vlees wordt velen malen hoger dan bij meer seksgerelateerde plaatjes. Daarbij kwam dat de gebieden die oplichtten bij het zien van vlees, dezelfde gebieden waren die oplichtten bij een drugsverslaafde. Zeer interessant inderdaad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s