Kerst met Affligem

Eten en wijn zijn twee handen op één buik, maar waarom zou bier er niet tussen kunnen liggen? Waarom altijd de combinaties van het voorgerecht vis met witte wijn en het hoofdgerecht vlees met rode wijn? Ikzelf ben geen echte wijndrinker, mij doe je toch echt meer plezier met speciaalbier. Toen ik dan ook een mailtje binnenkreeg van Affligem of ik hun kerstmenu wilde uitproberen liet ik mij dat geen twee keer zeggen. Kerst plezier met speciaalbier.

Affligem FoodpairingAffligem is een Belgisch abdijbier dat al sinds 1074 volgens hetzelfde recept gebrouwen wordt. Blond, Dubbel en Tripel rollen iedere dag uit de brouwerij in het kleine Belgische dorpje Opwijk. Gewoon verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt, maar denk nu niet dat dit ‘gewoon’ bier is. Als je pilsener gewend bent is dit wel even iets anders maar dan begrijp je misschien ook waarom je met dit bier zou kunnen koken. Speciaal voor Affligem ontwikkelde de bekende Belgische biersommelier Sofie Vanrafelghem, een aantal recepten waarbij het bier gecombineerd wordt met de gerechten. Hoe ziet zo’n kerstmenu er dan uit? Nou zoiets:

Geitenkaasrolletje gevuld met oregano geserveerd met Affligem Blond

Stoofvlees met Affligem Dubbel

Tarte Tatin van banaan met rumkaramel en Affligem Tripel

Net zoals met wijn ga je ook met bier van licht naar zwaar. Het vegetarische voorgerecht, dat zelfs mijn carnivoor vriendin met smaak op at, combineerde smakelijk met het blonde bier. Maar het bier kwam pas echt tot zijn recht bij het hoofdgerecht. Stoofvlees en bier is een klassieke combinatie die zeker een plekje op het kerstmenu verdiend. De Affligem Dubbel tezamen met de ontbijtkoek haalde de zoete tonen in het stoofvlees naar boven. Ik serveerde het heerlijk traditioneel Hollands met gekookte aardappelen en rode kool met appel. Misschien een tikkeltje saai, maar wel hemels lekker. Het nagerecht was gewoon de perfecte afsluiter, wie houdt er nou niet van banaan met karamel en ijs? En waarom zou je dit niet combineren met een heerlijk donker biertje, de Affligem Tripel accentueerde de karamel perfect.

Ik zou dit menu zeker serveren met kerst, was het niet dat mijn stiefvader zijn zes gangenmenu al gemaild heeft. Toch ben ik van plan daar zelf een bierarrangement aan te koppelen, nadat ik dit menu gemaakt heb. Met een beetje kennis van bier en een beetje kennis van eten maak je een heerlijke avond om van te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s