Leestip: ‘Ik ben een Planteneter. Net als jij.’

 

Vegan zijn is helemaal hot, de (kook) boeken vliegen je om de oren en de vegan eetgelegenheden komen als paddenstoelen uit de grond zetten. Maar Boele Ytsma was de hype voor en had hem misschien zelfs wel voorzien. Op zijn boek prijkt een waarschuwingssticker: “Pas op. Dit Boek kan je Leven veranderen.” Heeft het ook mijn leven veranderd? Lees snel verder.

1

Het boek van de Groningse ondernemer, schrijver en theoloog Boele Ytsma Ik ben een Planteneter. Net als jij stamt uit 2013, nog van voor de vegan hype. Het boek beloofd een verandering voor het leven te brengen, op de achterflap worden vragen gesteld die wonderbaarlijk allemaal ‘genezen’ kunnen worden met een plantaardige levensstijl. Let op, levensstijl, geen dieet! “Wil je blijvend overtollige kilo’s kwijt op een gezonde manier? Wil je meer energie krijgen? Wil je je sportprestaties verbeteren? Wil je af van je pijnklachten? Wil je je kans op welvaartsziekten ingrijpend verkleinen en gezond oud worden?” Wie zou hier nou nee op zeggen? Het boek weet de lezer door deze vragen meteen te grijpen.

“Hoe de Planteneter de Wereld verandert.”

Het boek is opgedeeld in acht hoofdstukken, waar allerlei verschillende aspecten van een plantaardige levensstijl aan bod komen. Het eerste hoofdstuk opent meteen met de pakkende titel: “De Plantaardige Revolutie. Hoe de Planteneter de Wereld verandert.” Ieder hoofdstuk wordt geopend met een quote van iemand die ogenschijnlijk één van de cursussen die Ytsma aanbiedt, gevolgd heeft. Allemaal even positief en enthousiast over de enorme verandering die de plantaardige levensstijl op hun leven gehad heeft. Het boek komt op deze manier een beetje opdringerig over, ruimte voor nuance is er eigenlijk niet. Ytsma komt er steeds op terug hoe jij en ik planteneters zijn en hij komt ook met een aantal argumenten waar ik toch even over na moest denken. En soms ook even om moest lachen, vooral om zijn argument: “Heb je ooit een kindje achter een dier aan zien rennen omdat hij hem wilde vermoorden en opeten?” als bewijs dat wij geen natuurlijk jachtinstinct kennen en daarom geen vlees zouden hoeven eten. Misschien heeft hij daar een punt, maar wie zegt niet dat wij ‘aaseters’ zijn? We hebben wel het gebit ervoor om vlees te kunnen eten.

Zijn argumenten waarom plantaardig eten gezond zou zijn voor de planeet en ons lichaam zijn sterk. Veel onderzoek heeft nu ook al bewezen dat veeteelt een enorme belasting voor onze planeet is. Een plantaardig dieet zou voor de planeet dan ook een stuk gunstiger zijn. Ook de gezondheidsvoordelen lijken eindeloos, je voelt je fitter, het is beter voor je algehele gestel en de bekende argumenten dat je tekorten zou oplopen doet Ytsma snel van de hand. Hij legt uit hoe je een gebalanceerd dieet samenstelt zodat je geen tekorten oploopt en draagt alternatieven aan voor de bekende dierlijke producten. Hij haalt een aantal keer de discutabele wetenschapper Kris Verburgh (van de Voedselzandloper; lees mijn blog hieraan, iets dat voor mij wel iets afdoet aan zijn betoog. Zoals aan het begin van de blog al gezegd, Ytsma preekt vooral voor eigen parochie en er is weinig tot geen ruimte voor de kritieken op een plantaardige levensstijl.

“Pas op. Dit Boek kan je Leven veranderen.”

Heeft het boek mijn leven veranderd, zoals er op de voorkant werd gewaarschuwd? Niet echt, ik ben al een beetje bekend met de veganistische levensstijl en ken veel argumenten al. Toch heeft het boek mij wel verder aan het denken gezet, omdat er gewoon ijzersterkte argumenten zijn om wel plantaardig te eten. Het boek leest makkelijk weg en zal voor veel andere mensen een echte eyeopener kunnen zijn. Maar toch ben ik bang dat het voor velen een (te) grote stap zal zijn van hun huidige levensstijl. Doch, iedere kleine stap in de goede richting is er één. Dus laat een keer die dierlijke producten staan en maak die plantaardige eter in jezelf wakker. Tenzij je natuurlijk enorm de behoefte voelt om achter een kip of varken aan te rennen en hem met je blote handen en tanden te verscheuren. In dat geval ben je misschien toch geen planteneter zoals wij.

2 gedachtes over “Leestip: ‘Ik ben een Planteneter. Net als jij.’

  1. Ik moest wel een beetje lachen om een van de argumenten van de schirjver. De meeste kindjes rennen maar al te graag achter allerlei dieren aan. Niet alleen in de kinderboerderij, maar ook thuis en in de tuin. Kleuters vinden niets interessanter dan kleine beestjes vangen (en doodmaken). Moeders van peuters en kleuters zijn de hele dag bezig hun kinderen te leren voorzichtig te doen met dieren. Ik denk dat meneer Ytsma geen kinderen heeft of zou hij zelf nooit klein geweest zijn misschien…

    Staan er ook recepten in dat boek?

    1. Daar heb je zeker gelijk in, zelf ook niet echt bij stil gestaan! Maar, daar moet ik het dan wel voor Ytsma opnemen, ze willen ze niet perse met hun tanden verscheuren en opeten. Wel kleine diertjes in hun mond stoppen, maar een konijn slachten zie ik ze nog niet doen, haha.

      Er staan wel een aantal recepten in maar niet veel, wat tussendoortjes, 3 dinerrecepten, ontbijt- en lunchrecepten en wat drankjes. Voor echte recepten zal je toch echt een vegan kookboek moeten aanschaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s