Wat is gevarieerd eten?

Op dinsdag 15 september verscheen er een interessant artikel op nu.nl. Een op de vier Nederlanders vindt gevarieerd eten te duur. Het kost teveel tijd, er is een gebrek aan inspiratie maar we vinden het ondertussen wel héél belangrijk (90%) om gevarieerd te eten. Het onderzoek vond plaats onder 1.000 mensen, hoe representatief 1.000 mensen op een bevolking van 16 miljoen zijn is al de vraag, maar dat terzijde. Maar wat is nou eigenlijk gevarieerd eten?

Ik groeide op met vijf dagen in de week aardappelen, groente, vlees, en twee dagen iets ‘exotisch’ als lasagne of chinees. Iedere ochtend begon ik met twee boterhammen met hagelslag en een glas melk, als lunch waren er nog meer boterhammen, twee met hartig en twee met zoet beleg en weer een glas melk. Dit klinkt niet heel gevarieerd, wel kreeg ik iedere dag een ander soort groente en stuk vlees en mijn moeder probeerde met het broodbeleg te variëren, was het dan toch wel een gevarieerd dieet?

Als ik er nu op terugkijk zou ik het beschreven eetpatroon niet gevarieerd willen noemen, niet als ik kijk naar hoe ik nu eet. Ik probeer iedere avond een ander soort koolhydraat te eten in een andere keuken. Zo eet ik de ene avond rijst, pasta, aardappelen, wraps, linzen enzovoort en varieer ik met de Italiaanse, Aziatische, Mexicaanse, Hollandse keuken etc. Ook tussen de middag probeer ik af te komen van die standaard boterhammen en het ontbijt wissel ik af met de ene dag brood en de andere dag havermoutpap. Maar is dit dan wel een gevarieerd eetpatroon? Zelf vind ik dat ik best gevarieerd eet, ik heb het voorrecht om eten leuk en interessant te vinden en daardoor nieuwe dingen te willen proberen. Ik heb de tijd, of liever gezegd, ik maak de tijd om een naar mijn mening gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Het is vaak ook een kwestie van willen en weten hoe je zoiets voor elkaar krijgt.

1
Lekker gevarieerd toch?

Vooral dat weten speelt naar mijn mening een belangrijke rol in de enigszins negatieve uitkomst van dit artikel. Veel mensen weten niet hoe ze gevarieerd moeten koken, als je uit een traditioneel gezin komt leer je het sowieso niet van huis uit. Op school is er weinig tot geen aandacht voor eten, dan komt het dus neer op het individu. Het individu dat veel van zijn energie en concentratie aan zijn werk en gezin kwijt is en daardoor vaak terugvalt op herkenbare maaltijden die niet teveel tijd kosten. Maar sinds wanneer kosten gevarieerde maaltijden veel tijd? Zodra je weet hoe je een gevarieerde maaltijd moet samenstellen kan je binnen een kwartier tot half uur iets op tafel zetten. Waarom leren we niets meer over eten op school, ik blijf het mezelf maar afvragen.

Ik betwijfel of de onderzoekers de ondervraagden op de hoogte hebben gesteld wat zij in hun onderzoek onder gevarieerd eten verstonden. Mij wordt het in ieder geval niet duidelijk. Gevarieerd eten is vooral duur volgens 1 op de 4 Nederlanders, een nonsens argument naar mijn mening. Het is een kwestie van slim omgaan met je geld en de ingrediënten. Maar dit vereist inspiratie en ogenschijnlijk zijn we erg inspiratieloos als het gaat om dat geen wat ons in leven houdt. Dat is vooral erg jammer, omdat er echt talloze combinaties gemaakt kunnen worden met een paar simpele ingrediënten. Het is ook een kwestie van durven te experimenteren en als dat al iets te spannend is, pak er eens een recept bij. Er zal een wereld voor je open gaan, een wereld vol met gevarieerde maaltijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s