De wereld voeden met snoep, koekjes en chips?

De grote vraag van deze eeuw is: hoe gaan we iedereen voeden? In 2050 wordt geschat dat de wereldbevolking toegenomen zal zijn tot 9 miljard. Momenteel leven we met 6 miljard mensen waarvan 842 miljoen mensen ondervoed zijn, dat betekent dat ongeveer 1 op de 8 mensen honger lijdt.(1) Maar is deze honger wel noodzakelijk, onderzoeker Jonathen Latham stelt in een artikel uit januari 2015 dat de echte voedselcrisis die van overproductie is.(2) We produceren meer dan genoeg maar verdelen dit niet eerlijk. Niet alleen de verdeling is een groot probleem maar ook het gebruik van de basis ingrediënten is discutabel. Dit ben ik mij pas meer gaan beseffen gedurende de online cursus van Future Learn met als thema “Global Food Security”. Waarom produceren we zoveel onzin voedsel?

1

Wat ons lichaam nodig heeft is niet heel moeilijk en kan ieder mens zich wel bedenken. Water, groenten, fruit, koolhydraten, eiwitten etcetera. Ons lichaam is geen snoep nodig, ontbijtrepen en ontbijtdranken, koekjes of chips. Het zijn ‘luxe producten’, lekkernijen die een gedeelte van de wereld zich kan veroorloven, maar welke ook gezondheidsrisico´s met zich meebrengen. Niet alleen lijdt de gezondheid eronder, er zijn ondertussen meer mensen die overlijden aan obesitas dan aan honger(3), maar ook de voedselproductie zelf. We produceren zoveel basis ingrediënten als tarwe, mais, soja, welke we vervolgens eerst aan de dieren geven en dan pas aan onszelf, als we ze al in een pure vorm aan onszelf geven. Dieren zijn een inefficiënte manier voor het gebruik van grondstoffen, maar ook het industrieel bewerken van grondstoffen in producten die ons lichaam niet perse nodig heeft, is eigenlijk nutteloos. Als we de pure ingrediënten zouden gebruiken zoals ze bedoeld waren, zou er dan nog steeds een voedseltekort zijn? Is vegetarisch of veganistisch eten het voedingspatroon van de toekomst?

Uiteindelijk draait het in de voedingsindustrie allemaal om geld, pure ingrediënten leveren nooit zoveel op als bewerkte producten. Westerse mensen zijn gewend aan hun dagelijkse stukje vlees en zijn niet gewillig om dit zomaar op te geven. Ondertussen neemt de vraag naar vlees in Azië toe en lijkt het vegetarische en/of veganistische voedingspatroon, dat beter voor ons en onze planeet is, verder weg dan ooit. Gaan we honger ooit uit de wereld verbannen? Ik ben bang van niet, uiteindelijk draait het helaas om geld en macht en dit delen mensen niet graag. Kan je zelf dan toch nog iets bijdragen aan het verminderen van honger op de wereld? Kijk kritisch naar je eten en je voedingspatroon, weet wat je eet en weet wat hier de gevolgen van zijn. Gedachteloos consumeren is nog wel het ergste dat je kan doen.


  1. Gegevens van het World Food Program anno 2015 http://nl.wfp.org/content/honger
  2. Jonathen Latham “How the Great Food War will be Won” http://www.independentsciencenews.org/environment/how-the-great-food-war-will-be-won/
  3. Dit blijkt uit het Global Burden of Disease rapport uit 2011 http://www.who.int/topics/global_burden_of_disease/en/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s