Kijktip: “Meat-eaters, you all secretly hate yourselves”

Deze video kwam ik toevallig tegen op Facebook via The Guardian en bracht mij zowel aan het lachen als aan het nadenken. Ik lees sinds een week het boek Dieren Eten van Jonathan Saffoer (ik heb het boek al een keer eerder in het Engels gelezen maar dit is mij toen niet heel goed bijgebleven, nu gaat er zeker een blogpost volgen.) en eet al langere tijd overwegend vegetarisch. De voornaamste redenen dat ik niet geheel vegetarisch eet is dat ik vlees op zijn tijd gewoon lekker vind en ik het toch ook best moeilijk vind wat betreft de omgeving. Ik wil geen ‘moeilijke eter’ zijn als ik bij andere mensen eet, dat ze ‘speciaal’ moeten gaan koken voor mij. Vlees is nog steeds ‘normaal’ en vegetarisch toch nog steeds een beetje ‘raar’, zoals er in het filmpje ook gezegd wordt. Wel is het vegetariër zijn al redelijk uit het verdomhoekje gehaald en wordt je niet perse meer heel raar aangekeken. Een deel van mijn vriendenkring eet ook geregeld vegetarisch, maar een groot deel ook niet. Ik ben een soort ‘flexibele vegetariër”; thuis eet ik overwegend vegetarisch maar als ik bij anderen eet, of uiteten ga, dan maak ik af en toe een uitzondering of ik eet ik meer groenten dan vlees.

Zoals ook de vrouw uit de video eet ik niet vegetarisch vanuit religieuze redenen maar wel ben ik een dierenliefhebster. We kunnen en moeten onze ogen niet meer sluiten voor de misstanden in de bio-industrie, ook niet als hetgeen wat daaruit geproduceerd wordt als ‘lekker’ beschouwd wordt. “The question of what’s right becomes what’s pleasurable”.  Heiligt het doel de middelen?

“They (vleeseters) love their food and therefore I (vegetariër) don’t”. Vlees is lekker, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar vegetarisch eten is ook zeker niet vies, in tegendeel zelfs. In veel gevallen spreekt de vegetarische optie mij vaak meer aan dan de vleesoptie.  Groenten moet je vaak ook leren eten en je moet experimenteren met de bereidingswijze, tot snot gekookte groenten vindt niemand lekker. Dat we meer groenten moeten eten is een feit, groenten zijn hartstikke gezond voor je. Maar in een gemiddeld restaurant wordt je bord gevuld met vlees, koolhydraten en een sneu beetje groenten. Dat kan zeker anders.

“Vegetarians are a walking threat to their happiness.” Zo zouden vleeseters zich voelen volgens de dame uit de video. Ze zouden zich bedreigd voelen door vegetariërs, ik heb mij als vleeseter nooit bedreigd gevoeld door een vegetariër. Veel vegetariërs zijn ook niet uit tot het bekeren van vleeseters, uiteindelijk moet iedereen het lekker zelf weten. Maar men moet ten eerste wel WETEN wat ze eten, het is TE makkelijk om je ogen te sluiten voor het verhaal achter je eten. Weet je het verhaal en besluit je vlees te blijven eten, oké, dat is dan jou keus. Maar de titel van dit filmpje: “Meat-eaters, you all secretly hate yourselves”, slaat nergens op. Het is waarschijnlijk bedoeld om te provoceren, als een grappige titel die kijkers trekt. Ik denk dat vleeseters vlees gewoon lekker vinden en dat de meerderheid niet verder kijkt dan dit. Iets dat ze zeker moeten doen, “Weet wat je eet” zou verplichte kost op scholen moeten zijn als het aan mij lag. Maar dat vleeseters zichzelf zouden haten, daar geloof ik niks van.

2 gedachtes over “Kijktip: “Meat-eaters, you all secretly hate yourselves”

  1. Ik vind het wel een vermakelijk filmpje. Als volledige vegetariër komen de reacties etc me ook zeker wel bekend voor. De hele psychologie er achter, I don’t know… In Noorwegen werd ik vooral raar aangekeken omdat niemand daar vegetariër was, en mensen gewoon niet snapten hoe je dan een maaltijd moest samenstellen. Of ze zichzelf haatten, denk het niet.

    1. Als je inderdaad niet bent gewend bent om de groenten de ‘hero of the dish’ te maken, maar het vlees, dan kan een maaltijd samenstellen nog best lastig lijken. Maar met al wat simpele veranderingen is dat natuurlijk snel opgelost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s