De moeilijkheden van gezond eten

Gezond eten is helemaal hip en ik kan het alleen maar aanmoedigen natuurlijk. Maar wat is nou eigenlijk gezond eten, wanneer doe je het goed en kan je het wel goed doen? Want zie je gezond eten als iets dat gezond is voor je lichaam, maar is dat ook gezond voor het milieu, voor de dieren, voor de boeren? Hoe meer je je verdiept in eten, hoe meer vragen er op komen. Ook ik heb hier last van en het is verleidelijk om in een soort “ach, wat maakt het allemaal uit” denkpatroon te vervallen. Want gezond voor je lichaam betekent niet altijd dat het ook gezond voor het milieu is, of voor de dieren. Waar kies je dan voor, stel je prioriteiten of wil je ieder hokje afvinken? In deze blog ga ik niet tot een oplossing komen, maar wil ik je wel meenemen in al deze verschillende vraagstukken betreffende gezond eten.

1

Gezond eten voor je lichaam

Eet je vlees, ben je vegetariër of wordt je veganist. Ga je op het paleo-dieet, eet je rauw, vermijdt je koolhydraten of juice je alles? Momenteel zijn er zoveel gezonde levensstijlen dat je al snel het spoor bijster raakt. Welk dieet, of zoals iedereen liever zegt, welke levensstijl is nou het gezondst? Volgens mij weet niemand dat, in iedere levensstijl zit wel iets gezonds, maar of het je nou superduper gezond maakt. Ook denk ik dat je heel erg naar jezelf en je lichaam moet kijken en luisteren om te bepalen wat gezond voor jou is. Wat voor één iemand geweldig mag werken betekent niet direct dat het ook voor jou zo werkt. Doe waar jij je goed bij voelt en gebruik je gezonde verstand, dat is in ieder geval mijn benadering tot gezond eten voor je lichaam.

Gezond eten voor de dieren

Als je besloten hebt dat vlees gezond voor jou is, ben je er nog niet. Want eet je regulier vlees (uit de bio-industrie uit de supermarkt), koop je biologisch vlees, biologisch dynamisch, bestel je online of ga je op bezoek bij de boer? Vermijdt je varkensvlees omdat het ongezond is, eet je veel rood vlees omdat het gezond is? Dit zijn nog steeds vragen die betrekking hebben op jou, maar welke vraag naar mijn mening het meest belangrijk is: heeft het dier een gezond leven gehad? Heeft het de ruimte gehad om echt ‘dier’ te zijn, te genieten van zijn of haar leven, ondanks dat het misschien kort was. Is het niet volgespoten met antibiotica, kreeg het natuurlijk voedsel of mocht je koe alleen korreltjes kauwen en geen vers gras? Woont je stukje vlees of vis überhaupt in Nederland, of is het opgegroeid in een ander land met andere regels met betrekking tot dierenwelzijn? Vlees mag dan misschien gezond zijn voor de mens, dat betekent niet automatisch dat het gezond is voor het dier.

Gezond eten voor het milieu

Koop je lokaal en eten uit het seizoen of eet je wat de supermarkt je aanbiedt? Koop je ‘verse’ groenten uit de buurt of diepgevroren groenten uit een ander continent (waarvan uit onderzoek blijkt dat de laatste vaak meer vitamines en mineralen bevat en daarmee ‘gezonder’ is). Biologisch, biologisch-dynamisch, intensieve landbouw, genetisch gemodificeerd, uit eigen tuin, fairtrade. Als je dan beslist biologische groenten en fruit te eten of fairtrade, betekent dit niet dat het gezond is voor het milieu. Biologische en fairtrade groenten en fruit kunnen overal vandaan komen, via schip, vliegtuig, vrachtwagen, trein, deze hebben allemaal een verschillende impact op het milieu.

Gezond eten voor de boeren

Wat gezond voor jou mag zijn, is niet meteen gezond voor de boeren. Boeren zitten aan het begin van de keten en zonder boeren hebben we überhaupt geen voedsel. Toch verdienen boeren maar een schijntje en draaien ze voor een groot deel op subsidies. Met alle tussenhandel verliezen boeren veel geld en dansen ze naar de pijpen van de supermarkt. Wat zou dan gezond zijn voor de boeren? Een eerlijke prijs betalen voor ons voedsel, niet altijd maar voor het goedkoopste willen gaan. Koop rechtstreeks van de boer en leer de persoon achter je voedsel kennen, begrijp hoeveel moeite er in jou eten gestopt wordt en dat hier best wat geld tegenover mag staan.

Gezond eten voor je portemonnee

Als laatste je eigen portemonnee, want daar begint en eindigt het vaak mee. Je kan nog zulke goede voornemens hebben om gezond te gaan eten, maar als je nog €1 in je portemonnee hebt zitten wat ga je dan kopen? Twee fairtrade bananen of een eurodeal bij Mac Donalds? Kies je voor lokaal eten dat niet altijd biologisch is of ga je voor biologisch voedsel dat drie continenten verderop geproduceerd kan zijn? Als je aan je eigen portemonnee moet denken, kan je soms niet altijd aan iedere facet van gezond eten voldoen. Maar dan kies je wat het belangrijkst voor jou op dat moment is, waar hecht jij de meeste waarde aan en wat is betaalbaar en dus haalbaar voor jou?

Zo, dat was best een lang stuk, maar een onderwerp waar ik in het dagelijks leven redelijk vaak tegenaan loop. Wat is nou gezond eten, hoe maak je nou een bewuste keuze? Je kan het eigenlijk nooit goed doen en dat kan best frustrerend zijn. Wat ik door de tijd heen geleerd heb is om weloverwogen keuzes te maken waar jezelf achter staat. Vind je het belangrijk dat het labeltje biologisch eraan hangt of koop je liever bij de boer die je kent? Eet je vlees, ben je vegetariër of veganist? Als je erover nagedacht hebt, je het voor jezelf kan verantwoorden, dan ben je best gezond bezig. Niemand heeft de waarheid tenslotte in pacht.

4 gedachtes over “De moeilijkheden van gezond eten

 1. Het blijft altijd een onderwerp om over te discussiëren denk ik. Wel of niet bio, plaatselijk of niet, en wat met vlees? Zelf eet ik vegetarisch en zo veel mogelijk lokaal vanwege het milieu, en bio zowel voor milieu als mijn eigen gezondheid. En dan natuurlijk nog uitgebalanceerd om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals mn lijf aangeeft dat nodig te hebben. Achja, bij mij is het ook meer een hobby eigenlijk. 😛
  Leuk stuk trouwens!

  1. Altijd leuk om te horen welke keuzes iedereen maakt. Wat ik ook altijd fijn vind is dat anderen hun keuzes niet aan anderen gaan opdringen. Ieder lichaam is anders en iedereen heeft andere prioriteiten.

 2. Inderdaad, blijft altijd een leuk onderwerp :-). Leuk om te lezen!

  Ik ben geen onwijze vleeseter, maar wil wel minimaal eens per week een stuk vlees op mijn bord. Omdat ik een gi-gan-tische zeikerd ben qua vetrandjes, witte vieze dingetjes en bloedsporen enzo, koop ik eigenlijk alleen biologisch vlees. Ik weet niet of ik dat ook zou doen als ik wel een echte vleesliefhebber ben, want ik denk niet dat ik dat zou kunnen betalen. Wel eet ik graag een visje (wel van de visboer, niet dat bevroren spul van de supermarkt), maar ook kan ik intens genieten van een heerlijke salade propvol noten, kaas etc. G&F krijg ik vaak op mijn werk en anders haal ik het bij de Lidl .Die is hier het beste qua g&f en hebben gelukkig ook een vrij breed assortiment. Dus wisselend eet ik absoluut.

  Mijn enige gevaar is dat ik redbull ontzettend lekker vind en dat is natuurlijk allesbehalve gezond. Maar we’re working on it :D.

  1. Kijk, ondanks dat je toegeeft dat je wel van een stukje vlees houdt, maak je een bewuste keuze door voor biologisch vlees te kiezen. Zoals in de blog ook genoemd, je kan het nooit allemaal goed doen, dus dat redbull kan nog door de vingers gezien worden, haha. Of lees mijn vorige blog en kijk de film “That Sugar Film”, dan laat je dat blikje redbull misschien de volgende keer wel staan, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s