Kijktip: That Sugar Film

Gisteren verscheen er weer een nieuwsartikel over het feit dat Nederlanders opnieuw dikker worden. Momenteel is 43.8% van de Nederlandse bevolking te dik (te dik betekent dat je een BMI boven de 25 hebt) bijna de helft van de Nederlanders is dus gewoon te dik. Toch lijkt het weinig mensen te boeien, “er zijn wel ergere dingen op de wereld” wordt er dan gezegd. Misschien is dat waar, maar overgewicht heeft zoveel negatieve invloed op je leven dat het de moeite waard is om er iets aan te doen. Veelal wordt overgewicht veroorzaakt door slechte eetgewoontes, maar ook mensen die denken dat ze gezond eten door yoghurt te eten, smoothies te drinken en mueslirepen te kopen, komen van een koude kermis thuis. Dit zijn de zogenaamde ‘verborgen’ suikers en op deze suikers is de documentaire dan ook gebaseerd. Niet op de overduidelijke suikers in frisdranken en hamburgers en ijs etc. maar op voedingsmiddelen die overwegend als ‘gezond’ bestempeld worden.

In “That Sugar Film” gaat de Australische Damon Gamameau op een suiker dieet van 60 dagen. Hij leeft al jaren suiker-arm en gaat nu proberen om iedere dag 40 theelepels verborgen suikers binnen te krijgen. De gevolgen zijn enorm.

2

Onder begeleiding van een professioneel team gaat hij de uitdaging aan, zijn hele lichaam wordt opgemeten voor het experiment en dit wordt gedurende de 60 dagen in de gaten gehouden. Na 60 dagen is hij 8.6 kilo zwaarder, is zijn lever in gevaar en ook al zijn andere waarden zijn compleet van de riedel. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er ook nog de mentale gevolgen, de ‘mood swings’, de bekende suikercrash en een fuzzy brain. Ondanks dat hij gedurende de 60 dagen blijft sporten, valt het hem beduidend zwaarder en helpt het hem niet om op gewicht te blijven. Dit alles door het eten en drinken van ‘verborgen’ suikers, drankjes als appelsap, smoothies to go, vruchten yoghurt met vruchten muesli. Op het eerste gezicht niet hele ongezonde dingen, maar appelsap bijvoorbeeld, is ontdaan van al de gezonde eigenschappen die zich in de schil van een appel bevinden, wat overblijft is puur suikerwater.

De documentaire volgt Damon gedurende 60 dagen en zijn ervaringen worden toegelicht door interviews met mensen die kennis en een opinie hebben over suiker. Opvallend is de wetenschapper die pro-suiker is, zegt onafhankelijk te zijn maar wel gesponsord wordt door Coca Cola. Suiker is niet perse schadelijk zolang het met mate geconsumeerd wordt zegt hij. Plus, zoals alle grote voedsel giganten zeggen, is het de verantwoordelijkheid van de consument om maat te houden en niet van de producenten. Lekker makkelijk praten als suiker hetgeen is waar mensen makkelijk verslaafd aan kunnen worden. Aan de gevolgen van teveel suikerinname doen deze bedrijven niks, zoals uit de film ook blijkt, blijven Coca Cola en Pepsi bijvoorbeeld ver weg van de gevolgen van het drinken van hun drankjes op het gebit. Als zij zouden zeggen dat cola slecht is voor het gebit, dan verklaren ze zichzelf uiteindelijk failliet. Hier komen we dan ook bij een sterk punt uit de documentaire, de grote bedrijven zijn er niet voor de gezondheid van ons. Nee, ze zijn er voor hun eigen portemonnee en als blijkt dat de consument “gezondere” drankjes wil, dan maken ze een Coca Cola Light of ontwikkelen ze smoothies met suikergehaltes die niet onder doen voor een blikje frisdrank.

De film heeft wat quirky tussenstukjes en zeker een enigszins absurd einde (een videoclip met superman Mr. Sugar). Gelukkig leidt het niet teveel af van de inhoud en essentie van de film. Alhoewel veel van de gevolgen niet onverwacht waren, is het alsnog schokkend om te zien hoe snel en makkelijk suiker je lichaam verwoest. De interviews laten zien hoeveel macht de suikerindustrie heeft en hoe machteloos wij mensen eigenlijk zijn. Het kost heel wat doorzettingsvermogen om niet suiker verslaafd te worden, maar als je ziet wat de gevolgen zijn dan moeten de alarmbellen toch wel gaan rinkelen?

http://thatsugarfilm.com/ 

1

Een gedachte over “Kijktip: That Sugar Film

  1. Wat een goede tip! Ik let sinds een paar maand heel erg op de hoeveelheid suiker die ik eet. Vroeger deed ik altijd suiker op vanalles en nog wat, doe ik tegenwoordig niet meer. Deze film ga ik zeker kijken :)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s