Kijktip: GMO-OMG

GMO’s zijn in Nederland nog geen enorm probleem, maar in Amerika zijn ze bijna de gewoonste zaak van de wereld. Genetically Modified Organism: “organisms in which the genetic material (DNA) has been altered in a way that does not occur naturally”. Dit is wat GMO’s volgens de World Health Organisation zijn, onnatuurlijke organismen. Frankenstein-voedsel dat onze gezondheid bedreigt, of valt het allemaal wel mee? In de Amerikaanse documentaire “GMO-OMG” uit 2013 gaat een vader van twee kinderen op zoek naar het verhaal achter GMO’s en de gevaren hiervan. De film bracht een aantal nieuwe inzichten tot mij, maar irriteerde mij ook op een aantal punten. Vooral hoe zijn kinderen een hoofdrol hadden in de documentaire, nu het ineens om de gezondheid van zijn eigen kinderen ging, moesten er zaken uitgezocht worden.

1

Zich van weinig kwaad bewust moesten de kinderen met gasmaskers in een maisveld spelen en stonden ze voor bedrijven met een groot bord waar ‘GMO’ opstond, zielig de camera in te kijken. Niet omdat ze het vervelend vonden dat een bedrijf GMO’s gebruikte, maar meer omdat ze daar door hun vader neergezet werden met dat bord en de camera in moesten kijken. Die kinderen genoten van hun ijsje, gemaakt van GMO’s en McDonalds gaat er bij veel kinderen ook wel in. Vaak dacht ik toch wel, laat die kinderen toch met rust. Doe deze zoektocht voor jezelf en pas op je eigen bevindingen het gezinsleven aan. Koop ijsjes gemaakt zonder GMO’s of snoepjes, nu zijn ze het buitenbeentje in de klas omdat zij dat soort dingen niet mogen eten.

1

Monsanto speelt een duidelijk grote rol in deze documentaire, na de aardbeving in Haïti in 2010 boden zij 470 ton zaden aan, aan het land. Maar de boeren en burgers protesteerden, zij wilden de genetisch gemodificeerde zaden van Monsanto niet hebben. Uit protest staken ze de zaden in de fik en gooiden ze ze weg. “GMO’s are a new form of slavery”, je bent gebonden aan Monsanto en hun beleid. Toch is het dus mogelijk om ‘nee’ te zeggen tegen Monsanto, maar het wordt lastiger als mensen niet weten waar ze precies ‘nee’ tegen moeten zeggen. De documentaire begint op een straat in Amerika, waar voorbijgangers gevraagd worden of ze weten wat GMO’s zijn. Niemand op straat lijkt het te weten en daar gaat het dus al mis.

1

In 1860 was 58% van de Amerikaanse bevolking boer, tegenwoordig is dat nog maar 2%. Niet raar dat mensen zo ver verwijderd zijn van hun voedsel. Er zijn gewoon meer gevangen in Amerika dan boeren en dat is toch best schokkend. Geen wonder dat boeren in de ban zijn van Monsanto, met gemodificeerde gewassen heb je veel minder werk in handen en kan je de bevolking blijven voeden. Maar dit is eigenlijk een hele kromme gedachte, want kunnen heel veel mensen zichzelf niet voeden doordat ze geen inkomen hebben? Als er meer boeren nodig zouden zijn, is er meer werk en is er dus meer inkomen om uit te geven aan eten. Daarbij komt dan nog eens dat we momenteel zoveel eten weggooien, dat er eigenlijk helemaal geen honger zou hoeven zijn op de wereld. Biologisch boeren staat ook al in zo’n verdom hoekje, omdat de opbrengst  lager zou zijn. Dit hoeft niet altijd waar te zijn volgens de documentaire en daarbij denk ik ook weer, meer boeren zouden de wereld niet schaden. Het zou juist de werkgelegenheid bevorderen, mensen een inkomen geven waardoor ze geen honger meer zouden hoeven lijden.

Dit zijn de punten uit de documentaire die ik noteerde tijdens het kijken. Naar mijn mening is het nou niet een enorm goeie film, het is weinig vernieuwend en daarbij erg Amerikaans. Toch zitten er een aantal interessante punten in die je aan het denken kunnen zetten. Nadenken over je voedsel is altijd goed, daarom raad ik hem nog steeds aan om te kijken. Hij is helemaal gratis hier te kijken of op Netflix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s