Leestip: Het Nederlands Bakboek

 

Nederlands Kookboek van het Jaar 2012: Het Nederlands Bakboek. Recepten en historische verhalen voor de thuisbakker. Dit boek is mij drie jaar geleden cadeau gedaan door vriendinnen en is nog steeds één van mijn favoriete bakboeken. Mijn liefde voor geschiedenis en bakken worden in dit boek perfect gecombineerd. Zelf beschouw ik mij als een relatief traditionele bakster, ik ben van mening dat je de basis moet kennen om van daaruit jezelf te ontwikkelen. In dit boek komt de basis zeker aan bod en kan je het koekjesschap in de supermarkt bijna overslaan, omdat je een groot gedeelte met behulp van dit boek zelf kan maken. Wist je dat eierkoeken en gevulde koeken helemaal niet zo moeilijk zijn?

Het boek begint met twee grote landkaarten waarop de bak specialiteiten per plaats en per provincie/streek getekend staan. Vervolgens gaat de schrijfster verder met de voorraadkast, vier pagina’s over wat je zeker in je kast moet hebben staan om traditioneel Hollands te bakken. Er staat een fijne uitleg bij over wat het is,waar je het door kan vervangen of juist niet, hoe je het gebruikt en waar je het kan kopen. Het is zeker geen must om meteen alles aan te schaffen, kijk vooral eerst welke recepten je aanspreken en ga dan pas kopen. Voordat het echte werk begint heeft de schrijfster nog een pagina met baktips, bakken komt wel iets nauwer dan koken. Ga vooral niet teveel improviseren als je de precieze hoeveelheden niet weet, helaas is de kans van slagen dan vaak niet erg groot.

Het boek is ingedeeld in 10 verschillende hoofdstukken en ieder hoofdstuk wordt vooraf gegaan met een korte geschiedenis van het gebak. Iedereen denkt en/of vindt dat Nederland geen culinaire traditie kent, maar als je dit boek leest moet je hier toch op terug gaan komen. Misschien zijn we niet zo sterk in het koken, maar in het bakken des te meer! Alle klassiekers komen voorbij en blijken ook ineens mogelijk te zijn om thuis te maken. Gevulde koeken moeilijk? nee joh, een klein beetje extra moeite en je smikkelt s’middags van je eigen gebakken gevulde koek. Zelfs ontbijtkoek maak je in een handomdraai, of wat te denken van krakelingen? Deze staan nog hoog op mijn lijstje om zelf te bakken.

Als je van bakken houdt kan dit boek niet in je kast ontbreken, alle Nederlandse klassiekers staan erin. Een volgende keer als iemand zegt dat Nederland geen culinaire traditie kent, kan jij ze tenminste een weerwoord geven. Want een bak traditie hebben wij degelijk wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s