Jouw Bodem, Mijn Bodem

2015 is het Internationale Jaar van de Bodem en dit moet gevierd worden. De bodem waarop voedsel wordt verbouwd is letterlijk en figuurlijk het fundament van onze voedselvoorziening, 99% van ons eten komt uit de bodem. Toch staan we hier nooit bij stil en vervuilen we de bodem vrolijk door. Ook ik weet eigenlijk maar bar weinig van onze bodem maar daar gaat verandering in komen. Want YFM Groningen, de gemeente Groningen , Janneke Tops van ‘De Gezonde Moestuin` en Marjan Nijland organiseren samen het Bodemfestival “Jouw Bodem, Mijn Bodem”. Wie de woordspeling ziet gaat door voor de koelkast.

“Jouw bodem Mijn bodem’ is een tweeluik waarin naar het bodemgebruik op het Ommeland en de Stad gekeken gaat worden. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en hoe kunnen we dat in de stad in het klein doen?

Het eerste deel van het tweeluik is op zaterdag 4 juli in de boerenschuur bij Marjan Nijland in Onstwedde. Voor wie niet met eigen vervoer komt, is er een bus geregeld die om 14.00 vertrekt vanaf Centraal Station in Groningen. Iedereen wordt gevraagd om een potje met eigen aarde mee te nemen. In de bus zal Janneke Tops ons namelijk een minicollege geven over de bodem, Janneke zal een aantal potjes bekijken en erover vertellen wat je eraan kunt zien en ruiken. Iedere bodem is namelijk anders! Na afloop zullen we alle potjes met aarde verzamelen en maken we Onze Bodem. Er zal een fruitboompje in ‘onze bodem’ gezaaid worden, welke een plek zal krijgen op de locatie van het tweede deel van het festival; de stadswerf Toentje.

In de boerenschuur in Onstwedde zullen we de Nederlandse documentaire “Bodemboeren” gaan kijken. In deze documentaire worden vijf agrarische koplopers in het duurzame beheer van de levende bodem gevolgd. Na de film zullen we met een divers panel in gesprek gaan onder leiding van Hans Harbers, over verschillende thema’s die in de film aangedragen worden. Het panel zal bestaan uit:

– Harry Luring: biologische melkveehouder uit Onstwedde
– Nanne Sterenborg: gangbare akkerbouwer uit Onstwedde
– Klarien Klingen: freelance boerin en actief betrokken bij het maken van de film uit Wageningen
– Harm de Vries: bodemadviseur uit Vlagtwedde
– Rineke Dijkinga: orthomoleculaire- en natuurgeneeskundige uit Sellinge

Na het debat is het tijd om de handjes in de grond te steken. Zie en voel verschillende soorten bodem, bekijk een bodemprofiel, leer meer over wat bijen kunnen doen voor de bodem, kom meer te weten over de verschillende soorten manieren van grondbewerking, kom humus maken van diverse soorten bodemgewassen met YFM Groningen en nog veel meer. Natuurlijk zal er voor eten gezorgd worden, De Smaak van het Noorden zal een heerlijk buffet maken van lokale, regionale, biologische producten. Zelfs de wc is bodemproof, Fedde Jorritsma van Localwise zal speciaal een composttoilet bouwen.

Dit alles kost maar een tientje, daar zit de bus, de film, het debat, het hele randprogramma EN het eten bij inbegrepen. Kost niks dus! Kom je met eigen vervoer, dan betaal je €7.50. Tickets zijn te koop via  http://www.yfmgroningen.nl/event/jouw-bodem-mijn-bodem/

De Facebook event pagina: https://www.facebook.com/events/1741394459421357/

Jouwbodemmijnbodem flyer-01 plus witte rand voor website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s