Kijktip: “Facing Animals”

Er zijn van die documentaires die blijven hangen, waarvan je vindt dat iedereen ze gezien moet hebben. De laatste documentaire die dit gevoel bij mij opriep was “Facing Animals”. Dit jaar ging ik naar het Culy festival waar het Food Film Festival een pop-up bioscoop gecreëerd had. Ik viel middenin een documentaire waar ik nu alweer van vergeten ben waar die over ging. De documentaire die erna kwam kan ik mij nog wel goed herinneren, 30 minuten beelden van manieren waarop we met dieren omgaan. Er wordt amper in gesproken, de beelden spreken voor zich. Een schattige puppy die naar zijn nieuwe baasje gaat, gevolgd door biggen die onverdoofd gecastreerd worden. Sierkippen die in bad gaan en geföhnd worden , gevolgd door kuikentjes op een loopband waarvan de mannetjes vergast worden. De beelden zijn sterk, zo sterk dat het geen uitleg nodig heeft. De manier waarop we met onze dieren omgaan is gewoonweg absurd.

1

Why do we look away from millions of animals in industrial farms while pampering and humanizing others? In the film Facing Animals pigs, chickens, cows and dogs are the protagonists, humans are the antagonist. – Jan van IJken

Waarom eten we geen hondenvlees maar wel koeienvlees? Hoezo zitten varkens opgesloten in hokjes terwijl onze katten door de hele buurt mogen zwerven? Wie heeft bedacht dat sommigen dieren beter zijn dan anderen, meer knuffelbaar en met een hoger ‘aww’ gehalte. Kuikentjes zijn toch ook heel schattig, maar zodra ze groeien tot een volwassen kip moeten we er weinig meer van weten. Daar ligt misschien wel het verschil, puppy’s en kittens zijn vaak als ze volwassen zijn ook nog steeds erg schattig. Kalfjes, biggen en kuikens worden er vaak niet mooier op en verliezen daarmee ons medeleven. We willen toch allemaal graag vlees eten, of het nou een kroket op zijn tijd is of een biefstuk. Wat te denken van eieren, zonder kuikentjes geen eieren, zonder kalfje geen melk. Ik pleit hier nu niet om allemaal veganist te worden, maar het zijn wel dingen waar men over na zou mogen denken. Alles heeft een prijskaartje en het is aan de mens of ze deze prijs willen betalen.

1
Shot uit “Facing Animals”

Dieren lijken er vooral voor ons eigen plezier te zijn en we denken te weinig aan het plezier van het dier. Of het nou om huisdieren gaat, een konijn wordt niet heel gelukkig in een hokje van 1 bij 2 meter of een hond die maar twee keer per dag zijn benen kan strekken. Of om ‘landbouw’ dieren, een varken loopt het liefst door de modder en ook kippen zijn het liefst buiten. Maar dat is allemaal teveel ‘gedoe’ voor ons, het moet makkelijk voor ons zijn, leuk voor ons. De mens is een egoïstisch dier, die zich helaas, boven de dieren heeft geplaatst. Deze documentaire laat dit duidelijk zijn en dwingt de mens om zich her te bezinnen op zijn of haar relatie met dieren.

De documentaire is alleen tegen betaling te bekijken op Vimeo. (Voor $4.99 oftewel €4.45 kan je hem al zien.) Bekijk in ieder geval hier de trailer, deze is ook al indrukkend genoeg an sich.

Welke documentaire heeft diepe indruk op jou achtergelaten? Laat het mij weten in de comments.

2 gedachtes over “Kijktip: “Facing Animals”

    1. Het verschil in behandeling komt in deze documentaire goed naar voren. Ik kies ervoor om alleen vlees te eten van dieren waarvan ik weet dat ze een goed leven gehad hebben. Tot nu toe is dan ook het enige vlees dat ik af en toe eet (lees: 1 keer in de week, soms 1 keer in de 2 weken) varkensvlees van Waddenvarkens. Deze heb ik met mijn eigen ogen in de modder zien scharrelen. Vis koop ik alleen bij de visboer die inkoopt van de Goede Vissers uit Lauwersoog. Ook deze vissers heb ik zelf aan het werk gezien en steun ik in hun werkwijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s