Leestip: BioBudget

 

Nadat dit boek binnen drie dagen was uitverkocht op mijn werk, was ik er toch wel benieuwd naar. Daarom ging ik gewapend met mijn boekenbon naar de boekenwinkel en kocht ik het boek”Bio Budget” voor maar €2.50. Dat is pas nog eens BioBudget! Binnen een middag had ik het boek uitgelezen en had ik er een recept uitgepikt dat ik die avond wilde maken. De bloemkoolballetjes waren verrukkelijk en daarmee heeft dit boek een prominent plekje in mijn boekenkast verdiend. Een vernieuwend recept uit een boek met verrassende tips en trics. Ondertussen weet ik al een heleboel over eten en wordt het steeds lastiger nieuwe informatie te vinden. BioBudget is het gelukt, lees verder hoe.

1De inhoudsopgave is als volgt en nodigt meteen al uit tot lezen. Zulke leuke titels en inspirerende ondertitels, bio budget kan dus echt!

  1. ‘De echte prijs van voedsel.’ Waarin je leest waarom goedkoop voedsel eigenlijk heel duur is. En dat duur voedsel best voordelig kan zijn.
  2. ‘Groene vingers kun je kweken.’ Waarin je ontdekt hoe je groenteresten een tweede leven geeft. En dat je zelfs als tuinierbarbaar in elk seizoen succes kunt hebben.
  3. ‘Kook niet voor de vuilnisbak.’ Waarin je tips krijgt om zoveel mogelijk uit je aankopen te halen. En zult merken dat van (bijna) elk restje voedsel nog iets lekkers te maken valt.
  4. ‘Koop voor een dubbeltje, eet voor een kwartje.’ Waarin je ontdekt hoe je met een dosis creativiteit en met minimale middelen maximaal kunt genieten. Want als je niet rijk bent, moet je slim zijn..
  5. ‘Pluk de dag, eet het seizoen.’ Waarbij je volop inspiratie opdoet om het hele jaar waanzinnig lekker BioBudget te koken. Zelfs de schaarse winter zal je niet lang genoeg meer duren.

De hoofdstukken zijn speels ontworpen en zorgen ervoor dat het minder zware kost wordt. Feitjes als “In 1960 ging 30% van ons inkomen op aan voedsel. Tegenwoordig is dat nog maar 15%” drukken de lezer met zijn neus op de feiten. Wij Nederlanders willen altijd alles maar goedkoper, maar dat gaat ten koste van een heleboel, zo ook onze gezondheid en die van de aarde. (Bio)logisch eten kan een oplossing zijn, in dit boek wordt de biologische landbouw dan ook uitgelegd en toegelicht. Ook het eten van vlees en vis wordt besproken en de alternatieven hiervoor.

Denk je geen groene vingers te bezitten, dan laat dit boek alsnog zien hoe makkelijk het kan zijn. Bewaar het kontje van de lente ui of de andijvie en groei weer een nieuw plantje. Liever met zaadjes aan de gang, het boek laat zien welk plantje tot welk seizoen behoort. Meer van het koken, dan geeft BioBudget je tips om zo min mogelijk te verspillen. Ook tips bij ongelukjes in de keuken als geschifte sauzen en aangebrand eten ontbreken niet. Dit boek is echt van alle markten thuis. Lijsten met wat je hoe lang in de vriezer kan bewaren, het maken van je eigen chutneys en wat je allemaal kan doen met oud brood. Met meer dan 80 recepten kan je als hobby-kok je lol niet op, stiekem is het ook gewoon een kookboek.

1

Ook aan mensen met een kleine beurs is gedacht, hoe doe je nou goedkoop, gezond boodschappen? Waar kan je die dure superfoods mee vervangen en wat kan je zelf in de ‘wilde’ natuur plukken en eten? Goedkoop eten is met de seizoenen eten, maar wij moderne mensen zijn nogal losgetrokken van die seizoenen. In BioBudget helpen ze ons weer een beetje, door middel van tekeningen van groenten en fruit zie je zo in één oogopslag wat er in welk seizoen groeit.

Een bomvol boek met informatie die eigenlijk in ieders kast zou moeten staan. Onze grootouders hebben hem waarschijnlijk niet nodig, die weten wel hoe zuinig om te gaan met ons eten. Maar wij zijn onze band met ons eten kwijt geraakt en dit boek helpt die band te herstellen. Voor €12.50 ligt het boek in de winkel of bestel online.

3 gedachtes over “Leestip: BioBudget

  1. Ik moet tot min schaamte bekennen dat ik dit boek nog steeds niet heb gelezen :(. Het klinkt wel heel interessant en veelzijdig. Toch maar eens een kijkje nemen volgende keer dat ik het zie liggen :D.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s