Kijktip: KvW over granaatappelpitjes

 

De Keuringsdienst van Waarde had afgelopen donderdag weer een interessante aflevering, ditmaal over de granaatappelpitjes. Ik moet bekennen dat ik ze toch ook best wel vaak koop bij de Albert Heijn als er weer eens een 35% kortingssticker op zit. Lekker makkelijk en ik red ze ook nog eens van de prullenbak! Na deze aflevering ben ik alleen maar blij dat ik ze nog red van de prullenbak, want waar mensen een hele dag voor €5 op zwoegen, zomaar in de prullenbak te gooien is gewoon nonsens.

1

Ja je las het goed, voor €5 per dag, zorgen mensen uit India ervoor dat wij van de granaatappel kunnen genieten zonder al teveel moeite. Wie ooit zelf een granaatappel gekocht heeft kent het helse karwei dat je te wachten staat. Door midden snijden en dan maar slaan met die pollepel, DE methode volgens kenners. Nou, als dit dan echt DE methode zou moeten zijn is het een verdomd langzame methode. Een half uur later en een keuken die eruit ziet alsof er een moord gepleegd is, heb je dan eindelijk het rode goud. Zoveel tijd heb ik in de ochtend niet en ook zeker niet de energie om dit ritueel uit te voeren voordat ik ze in mijn yoghurt kan stoppen. Halleluja voor de kant en klare bakjes bij de supermarkt. Maar dat mensen daar een schamel loon voor worden betaald, dat wist ik niet. De top granaatappelpitjespeller (leuk woord voor galgje) pelt op een dag 250 granaatappels. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat €5 dan echt bizar weinig is. Wij betalen al €2 voor een bakje van maar 120 gram, alle tussenhandelaren verdienen weer eens het meest.

1

Dat granaatappelpitjes met de hand verwerkt werden had ik eigenlijk ook nooit bij stil gestaan. In Israël gebeurt het met een machine, maar ook daar zijn mensenhanden onmisbaar. Wat een luxe product zijn die pitjes eigenlijk, een enorm arbeidsintensief goedje wat goedkoop in de supermarkt ligt. De granaatappelpitjes zijn niet de enige goedkoop, maar duurkoop producten uit de supermarkt. De supermarkt is een hele slimme uitvinding, een slimmigheidje voor de supermarktmanagers, niet voor de producenten. Meer over deze slimme uitvinding en zijn consequenties volgen meer op deze blog.

De aflevering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s