Food Revolution Day 2015

 

Vandaag is het Food Revolution Day. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, ik ook niet voordat ik het via-via op Facebook tegen kwam. Maar op 15 mei wordt er aandacht gevraagd voor het groeiende obesitas probleem dat voor een groot deel voortkomt uit het gebrek aan voedsel educatie. Momenteel hebben 42 miljoen kinderen van onder de 5 jaar overgewicht of obesitas, dat zijn ongelofelijke getallen. Overgewicht wordt meer en meer een probleem waar we maar geen grip op lijken te krijgen, overgewicht is ook geen gemakkelijk probleem. Het is gemakkelijk om het af te schuiven op de persoon in kwestie, deze heeft een gebrek aan wilskracht, is lui en wil zich ook niet verdiepen in een gezonde levensstijl. Maar er zit meer achter, wat denken van de financiële achtergrond. Gezond eten hoeft niet perse heel duur te zijn, maar woon maar eens op het platteland met één dure buurtsuper zonder wekelijkse groente- en fruitmarkt. In de stad vliegen de dealtjes je om de oren, maar bij mijn ouders is bij de plaatselijke Coop geen buffel mozzarella te krijgen. Wat te denken van emotie eten, vaak zit er ook veel psychologisch leed achter dat ervoor zorgt dat mensen zich gaan volstouwen met ongezond eten. Maar misschien is wel het allerbelangrijkste het gebrek aan kennis, er wordt vanuit gegaan dat je leert over je eten thuis. Thuis, waar hopelijk je ouders nog iets weten over de herkomst van je eten, weten hoe ze gezond moeten koken, tijd hebben om te koken. Daar is waar Food Revolution Day aandacht voor vraagt.

1

Het probleem zit hem erin dat veel ouders ook geen weet meer hebben waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze zelf gezond en makkelijk kunnen koken. Als hun ouders het dus al niet weten, hoe moeten de kinderen het weten? Vroeger was het nog normaal dat je kookles kreeg, in het buitenland is het soms nog steeds redelijk normaal om een paar uur in de week te besteden aan voedsel op school. In Nederland daarentegen krijg je niks, ik heb ooit voor Verzorging in de eerste klas van de middelbare school een broodje gezond moeten maken. De lerares was vergeten boodschappen te doen en er lag alleen nog maar wat verlepte sla en wat kaas in de koelkast. Dat werd dan een wit broodje met kaas, héél gezond dus.

Jamie Oliver probeert op Food Revolution Day door middel van een petitie genoeg stemmen te krijgen om de G20 tot actie te manen. Dat er weer kooklessen komen op basisscholen en middelbare scholen, dat kinderen weer les krijgen over de herkomst van hun eten, leren dat melk van een koe komt en niet uit een fabriek. De petitie heb je binnen een minuut ondertekent, je hoeft alleen maar je naam, woonplaats en e-mailadres in te vullen en that’s it! Volgens mij is er geen enkele reden om deze petitie NIET te ondertekenen, want het komt ten goede van iedereen. Ga dus snel naar de website en teken vandaag nog.

De petitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s