Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, heb ik het een beetje druk gehad. De eerste week werken in de verpakkingsvrije winkel zit erop, een hele leuke week maar ook een zware week. Daarom dat er een week niks gepubliceerd is geweest, dat hoop ik nu goed te maken door weer regelmatig te posten. Vandaag een blog over het verpakkingsvrij boodschappen doen, want dat is toch wel degelijk iets anders dan bij de gewone supermarkt.

Bij de gewone supermarkt hoef je niet meer na te denken, over alles is nagedacht en voor alles is ook een oplossing. Het enige dat je mee hoeft te nemen is je portemonnee en een boodschappentas. Al is zelfs dit laatste niet meer noodzakelijk omdat je last minute bij de kassa nog een plastic tasje voor 25 cent kan kopen. Om alle producten zit al een verpakking, zelfs producten waar het niet voor nodig is. Komkommers in hoesjes, paprika’s in plastic verpakkingen of de euro bananen in een plastic zak. Over dit laatste vraag ik mij altijd af hoe deze bananen nou goedkoper kunnen zijn, er moet nog een heel plastic zakje bedrukt worden en om de bananen gedaan worden. Hoe kunnen deze dan goedkoper zijn dan de kale chiquita bananen? Maar oké, ik dwaal af. Boodschappen doen bij de gewone supermarkt kost een mens weinig tijd en energie. Alles is erop gemaakt om je zo snel en makkelijk mogelijk boodschappen te laten doen. Bij een verpakkingsvrije supermarkt werkt dat net wat anders, daar moet je als klant zelf weer gaan nadenken.

1

Hoe ga jij je eieren meenemen, je havermout of je brood? Natuurlijk is er ook bij Opgeweckt voor alles een oplossing, zo zijn er (weck) potten te koop, liggen er papieren zakjes en kan je juten tassen kopen met speciale vakjes voor al je glazen flessen. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je je eigen verpakking meeneemt, je eigen omgespoelde jampotje, dat vergeten tupperware bakje van je moeder of een oude broodzak van de supermarkt. Het maakt ons niet uit wat je meeneemt, al neem je plastic zakjes mee of een bord uit de kast. Voor de kaas zou je bijvoorbeeld je kaasbak mee kunnen nemen als je die hebt, voor de olie een oude olijfolie fles en voor je koffie je koffiebewaardoos.

2Voordat je dus boodschappen gaat doen moet je bewust nadenken wat je nodig bent en hoe je dit dan gaat meenemen. Opgeweckt heeft een uitgebreid assortiment en niet alles is onverpakt, zo zit alle zuivel in statiegeldflessen en de jam in weckpotjes. Daar hoef je dan dus al niet meer over na te denken. Maar je thee, je kruiden, je ontbijtgranen, pasta, rijst, suiker, noten, daar moet je dan toch even bij nadenken. Tevens wordt er ingespeeld op het seizoen, zo zijn er bij Opgeweckt nog geen aardbeien in de winkel te vinden en is er al zeker geen boerenkool meer. Sommige groenten zitten nog aan het begin of einde van het seizoen en zijn dan ook een stuk duurder, dan als ze wel in het seizoen geweest waren. Je wordt dan ook al snel met je neus op de feiten gedrukt, we zijn ons besef van seizoensgroenten vergeten. Zelfs ik heb bij sommigen dingen uit ons assortiment met open mond gestaan, jeetje wat is paksoi duur! Maar daar tegenover kosten aardappelen en wortelen bijna niks, maar 80 cent de kilo.

Bij verpakkingsvrij boodschappen doen wordt er dus meer van jou als persoon verwacht. Je moet zelf weer gaan nadenken en hele eenvoudige dingen gaan beseffen. Dat sommigen producten nou eenmaal meer luxe producten zijn, zo schrok ik zelf een beetje van de prijs van mijn gekochte stukje kaas. Maar kaas is eigenlijk ook een enorm luxe product. Je krijgt weer besef van de seizoenen en ik denk dat het verpakkingsvrije element de meeste impact heeft. Bijna alles dat bij Opgeweckt te koop is zit normaal gesproken in een plastic verpakking, hoeveel plastic hebben we wel al niet op de wereld? Door verpakkingsvrij boodschappen te doen en je eigen verpakkingen mee te nemen, kun je als individu het hef in eigen handen nemen. Een stapje dichterbij een betere, duurzame en leukere wereld. Want ook bij de kassa duurt alles iets langer, alles moet gewogen worden en dit heeft als nadeel dat je weer met de caissière in gesprek moet gaan. Hè bah, wat vervelend nou, menselijk contact!