Leestip: De laatste paling

 

Bij het verhuizen van de boekenwinkel Van der Velde in Groningen een paar weken geleden, vond ik het boek De laatste paling. Sterke verhalen over ons eten voor nog maar €5 liggen. Deze kon daar natuurlijk niet blijven liggen en hij had dan ook de eer, drie nachten op mijn nachtkastje te mogen verblijven. Het boek leest fijn weg, mede doordat het bestaat uit korte verhalen die vlot geschreven zijn. Het beschrijft misstanden en misleiding in de voedingsindustrie, maar vertelt ook de leuke verhalen over ons eten en de initiatieven die hierop inspelen. Het was de 5 euro meer dan waard.

1

De twee onderzoeksjournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten hebben drie jaar hard gewerkt om dit boek te schrijven. Honderdtachtig pagina’s vol met voedselmythe’s en mooie verhalen over ons eten. “Het failliet van Joris Driepinter”, “Mijn sudderlap heet Fleur”, “De gepeperde waarheid over zout,” “Bord zoekt boer” en “De ontKnorring van Nederland.” Zomaar wat titels van enkele hoofdstukken uit het boek. Ondertussen staat mijn boek vol met aantekeningen en onderstrepingen, normaal ben ik hier niet zo van, de witte maagdelijke pagina’s blijven vaak wit. Maar dit keer kwamen er toch feiten boven tafel die mij schokten. Ik zal hier nu een paar schokkende feiten uit het boek op een rijtje zetten. Niet allemaal natuurlijk, je moet het boek vooral zelf lezen. Maar ik denk dat dit rijtje je wel hongerig maakt voor meer. Woon je in Groningen en zou je het boek graag willen lenen? Stuur mij dan even een e-mail, dan kan je hem van mij lenen.

  • De ‘Melk op School’ campagne, van het NZO in 2013 kostte ruim één miljoen euro. De helft hiervan werd betaald voor de Europese Unie.
  • Tegenwoordig gaat er jaarlijks 180 miljoen euro naar de gezamenlijke regeling voor schoolmelk. Dat is echt een belachelijke hoeveelheid geld als je het mij vraagt. 
  • In 2013 was Nederland koploper in het frequent drinken van energiedrankjes, drie tot vier keer per week zo’n zeven liter per maand. Zeven liter per maand en dan beseffende dat er gemiddeld negens suikerklontjes in een blikje zitten.
  • 46% van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht. Drie miljard euro per jaar zou dit overgewicht kosten. Ongeveer €500 euro “per dikkerd”. Gewoon bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, dat vind ik ronduit schokkend.
  • Het palingbestand is in Nederland in vijftig jaar tijd afgenomen met 95 procent. Natuurbeschermers vergelijken het eten van een broodje paling met het eten van een broodje panda.
  • Per persoon verspillen wij gemiddeld 50 kilo aan eten. Dit is ronduit zonde in een wereld waar er mensen honger lijden.
  • Flessenwater is 300 keer zo vervuilend en 500 keer zo duur als kraanwater. Gewoon kraanwater drinken dus, niks mis mee, zeker niet in Nederland!
  • 8 op de 10 Nederlanders eet volgens het RIVM te zout.

2 gedachtes over “Leestip: De laatste paling

    1. Nee! Dat valt echt reuze mee, ze hebben gedegen onderzoek gedaan en zijn niet héél erg uit om sensatie te zoeken. Ze publiceren gewoon feiten uit onderzoek die de gemiddelde Nederlander niet onder ogen krijgt. Dat het daardoor een sensatie factor krijgt is natuurlijk bijna niet te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s