Kijktip: KvW over lamsvlees

 

Kalkoenvlees dat verkocht wordt als lamsvlees. Lamsvlees dat soms schapenvlees is en bij de Turkse slager ongeveer drie keer zo goedkoop is als bij de supermarkt. Het was weer een enerverende aflevering met schokkende feiten bij de Keuringsdienst van Waarde.

1

Lamsvlees, dat is zielig. Die jonge dartelende lammetjes die nu in de wei lopen, volgens een supermarktmedewerker zouden die over een maandje of twee al op je bord liggen. “Onzin”, zegt de boer die lammeren voor de slacht opfokt. “Daar haal je nog geen koteletje van af.” Hmm, daar had ik eigenlijk nog nooit echt over nagedacht, terwijl het zo duidelijk is. Er zit amper vlees aan zo’n lammetje, hoe dacht ik dan dat daar mijn kotelet vanaf zou kunnen komen? Als duidelijk wordt dat lammeren vaak geslacht worden tussen zes en acht maanden, voel ik mij haast bedrogen dat het dan nog lamsvlees genoemd mag worden. Feitelijk gezien zijn lammeren pas schapen als ze hun eerste jaar gepasseerd zijn, daarvoor zijn het nog lammeren. Maar in mijn beleving en van velen anderen, is een lam een klein wit dartelend ding. Hebben wij dat met zijn allen eens even mis!

Maar dan, waarom is lamsvlees in de supermarkt zo duur en bij een Turkse slager zo goedkoop? 13 euro de kilo bij de Turkse slager en 30 euro de kilo bij de Albert Heijn. Dit allemaal door de verpakking, volgens de slager die voor de supermarkten lamsvlees verwerkt. Dat is dan wel een héle dure verpakking, hoor ik mijzelf denken. Maar dan zegt de Turkse slager opeens iets wat mij oren doet klapperen. Sommige (Turkse) slagers verkopen volgens hem kalkoenvlees als lamsvlees, dit moet toch een broodje aap verhaal zijn? 40% van het onderzochte vlees in de uitzending is daadwerkelijk kalkoenvlees, HOE KAN DIT. Dat dit anno 2015, met alle strenge regels en controles, nog voor komt.

Deze aflevering laat nog maar eens zien hoe belangrijk het vertrouwen in jou voedselverkoper is. We nemen alles klakkeloos aan, zonder er ook maar echt over na te denken. Als het op de verpakking staat, zal het wel zo zijn. Maar het is nu al vaak genoeg gebleken dat dit niet het geval is.Grootschaligheid was ooit het wonderwoord, maar ik ga liever voor het tegenovergestelde. Koop lokaal, ken je boer en vertrouw op je eigen zintuigen. Lamsvlees zal toch daadwerkelijk anders moeten smaken dan kalkoenvlees.

Je kunt HIER de aflevering terugkijken.

4 gedachtes over “Kijktip: KvW over lamsvlees

  1. Ik heb de aflevering nog niet gezien maar ik las wel hier en daar over de conclusies. Echt shocking! Je weet onderhand dat de consument vaak bedrogen wordt, maar toch sta ik er elke keer weer versteld van hoe vaak het voorkomt en hoe ver het eigenlijk gaat. Goed dat je hier aandacht aan hebt besteed.

  2. Ik heb de aflevering ook niet gezien, maar ben wel een beetje in shock dat kalkoenvlees als lamsvlees verkocht wordt! Ik heb hier geen Turkse slager in de buurt, dus is kan het niet testen, maar is het de kopers nooit opgevallen dan? Ik bedoel.. Kalkoen smaakt vaak als (te) droge kip terwijl lamsvlees een behoorlijk scherpe/bijzondere smaak heeft…

    1. Lijkt mij ook dat je het verschil wel moet opvallen. Tenzij je natuurlijk gewoon nooit echt goed lamsvlees gegeten had. Ik dacht ook wel te weten hoe varkensspek smaakte, tot ik echt spek van Waddenvarkens kocht in plaats van de AH basic. Daar zit toch een wereld van verschil in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s