Leestip: VK “Waarom het écht beter is om meer te betalen voor eten”

 

Vorige week verscheen het vijfde gebod in de serie “De 10 geboden van goed eten” in de Volkskrant. In deze serie gaat de Volkskrant opzoek naar handsvaten voor de consument in het oerwoud van gezond en duurzaam eten. Het vijfde gebod luidt: “Gij zult meer betalen, want dat is beter voor het milieu, de dieren en de boeren in de Derde Wereld.” Er wordt altijd maar geroepen dat gezond voedsel zo duur is, biologisch vlees is duur, té duur. Nee, zeg ik dan, jou ‘gewone’ stuk vlees is té goedkoop. In dit artikel wordt dan eindelijk uitgelegd waarom ik gelijk heb (en is het niet fijn om gelijk te hebben). Daarom nu, een samenvatting van het artikel dat mijn gelijk bewijst.

1

Het artikel begint met het voorbeeld van koffie en stelt meteen de lezer een pijnlijke vraag. Als je wist dat voor de duurdere fairtrade koffie de boeren een eerlijkere prijs kregen en de koffie duurzamer verbouwd werd, zou je deze dan kopen? Een morele vraag, waarop iedereen graag ‘ja’ zou willen antwoorden. Maar de harde waarheid is dat het marktaandeel van fairtradekoffie in Nederland maar 5 procent is. Het goedkope pak koffie belandt toch weer in het mandje, want iedereen wil gewoon koffie kunnen drinken. Maar koffie is altijd een luxe product geweest, het moest van ver komen en alleen de rijken konden het zich veroorloven. Nu kan iedereen het zich veroorloven, niks mis mee, maar niet zo goed voor de koffieboeren die uitgebuit worden.

Ook is het niet zo goed voor het milieu. De bijdrage van landbouw aan het broeikaseffect wordt geschat op 25 tot 30 procent. De aanpak hiervan kost honderden miljarden per jaar, maar deze prijs zit niet in ons voedsel doorberekend.

“Armoede, milieu- en gezondheidsproblemen, dierenleed, het zijn de onzichtbare kosten achter onze voedselproductie. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. En dus betaal je ze niet. Als je die kosten wel meerekent, zouden we meer voor ons eten betalen.”

Het is de schuld van de Tweede Wereldoorlog dat ons eten zo goedkoop geworden is. “Nooit meer honger”, en daarom gingen we los op zo goedkoop mogelijk, zoveel mogelijk te produceren. Onze uitgaven aan voedsel werden minder en minder. In 1960 gaven we gemiddeld 30% van ons inkomen uit aan voedsel, in 2011 was dit nog maar 11%!

“Er zou eigenlijk een prijskaartje moeten hangen aan het gebruik van natuurlijke hulpbronnen als water, lucht en land. De (voedings)industrie maakt er gebruik van door afvalstoffen erin te lozen of door ze te vervuilen met pesticiden, broeikasgas of fijnstof.”

Maar dat prijskaartje hangt er voor ons consumenten niet aan, maar wel voor de boeren, het milieu, de dieren en de toekomstige generatie. Toch komt het artikel met een opvallend argument waarom wij alsnog betalen voor ons goedkope voedsel. Dit zou namelijk gebeuren door de hogere kosten voor onder andere, dijkverzwaring (de zeespiegelstijging) en waterzuivering (Al het landbouwgif dat in ons (grond)water verdwijnt). Maar ook de asielzoekers zijn volgens het artikel te herleiden tot ons goedkoop voedsel. De lage prijzen die wij bieden voor het verbouwen van voedsel, zorgen voor armoede en instabiliteit in ontwikkelingslanden. Dit leidt volgens het artikel weer tot oorlogen en vluchtelingenstromen. Zo ver had ik er zelf nou nooit over nagedacht, ik ben het er niet helemaal mee eens. Het is namelijk wel heel ver terug redeneren en ik geloof niet dat het op iedere asielzoeker toe te passen is. Toch laat het maar wel weer zien wat de invloed van ons voedsel op de wereld heeft.

Maar hoe lossen we al deze problemen op? Moet de consument meer betalen? Moeten er meer labels op als bewijs dat het fairtrade, biologisch is? Moeten bedrijven verduurzamen en het ‘slechte’ voedsel gewoon niet meer aanbieden? Moet de overheid misschien ingrijpen?

“Voer een vliegtaks in, een milieuheffing, een dierenleedbelasting voor kip uit de bio-industrie en een uitbuitingsopslag voor kinderslaafchocolade. ‘Eerlijke’ producten – uit de volle grond, van het seizoen, duurzaam, diervriendelijk, fairtrade – worden dan vanzelf relatief goedkoper.”

Maar zo makkelijk is het niet. We leven in een democratie waar de overheid niet alles voor het zeggen heeft. We hebben een vrije markt economie en daar moet men keuze hebben. Dus ook de keuze voor ‘slecht’ voedsel. Toch, als je je beseft welke impact dat goedkope voedsel op onze wereld heeft, waarom zou je deze keuze dan nog maken? Mijn eten is niet té duur, jou eten is té goedkoop!

Voor het hele artikel, klik hier.*

*Je moet helaas wel betalen om het artikel te kunnen lezen, al kan je het gratis via de website proberen.

7 gedachtes over “Leestip: VK “Waarom het écht beter is om meer te betalen voor eten”

 1. Met dit soort dingen mis ik dat ik mijn Volkskrant abonnement heb opgezegd :). Wat een fantastisch stuk en zo waar! Ik zeg zelf ook vaak tegen mensen dat onze boodschappen gewoon té goedkoop zijn en dat men zich vaker moet afvragen hoe dit nu eigenlijk kan. De oplossing ligt inderdaad bij de consument, maar hoe meer de consument wordt voorgelicht, hoe meer verandering er geleidelijk aan zal plaatsvinden. Ik heb zelf ook nog wel een aantal verbeterpunten qua koopgedrag, maar het zijn aandachtspunten waar ik steeds meer op ga letten. Verandering is helaas niet altijd mogelijk van het één op het andere moment. Erg leuk dat je hier aandacht aan hebt besteed!

  1. Cold turkey veranderingen aanbrengen is naar mijn mening ook niet de manier om het te doen. Beetje bij beetje verander je dingen en worden die nieuwe dingen een gewoonte. Ikzelf ben ook nog zeker niet waar ik wezen wil, maar ieder stapje is er ééntje toch?

 2. Yay misschien een beetje laat maar het zij mij waarschijnlijk vergeven. Wat mij waarschijnlijk minder snel vergeven wordt is het feit dat ik het niet zo eens ben met jou gelijk.

  Laten wij het voorbeeld van koffie nemen, en dan de frase uit het artikel.

  “Maar koffie is altijd een luxe product geweest, het moest van ver komen en alleen de rijken konden het zich veroorloven. Nu kan iedereen het zich veroorloven, niks mis mee, maar niet zo goed voor de koffieboeren die uitgebuit worden.”

  Laten we uit historisch oogpunt aannemen dat koffie ten eerste niet zo heel erg een luxe product was, uit veel literatuur van rond 1900 en eerder wordt het gebruik van koffie beschreven als een veel voorkomend ritueel om zaken te bespreken of als teken van gastvrijheid, een tas koffie was vaak het eerste wat je kreeg van de boerin, als je in de literatuur op een boerderij verzeild raakte, vaak vergezeld met een dikke plak zelfgebakken brood met spek.

  Thee daarentegen was en is nog steeds een luxe product.

  Dan de tweede zin “Nu kan …….. Uitgebuit worden”

  Inderdaad boeren worden uitgebuit maar niet door de consument. Ik begrijp dat deze invalshoek iedereen een beetje laat schrikken, maar als je echt de vinger op de zere plek wil leggen is het niet de consument die boeren uitbuit of het milieu naar de kloten helpt.

  Laten we de koffieboon nemen en zijn reis van zijn struik naar de fabriek van de koffiebrander.

  In eerste instantie gaat het redelijk normaal met deze koffie boon, op een dag wordt de vrucht geplukt en wordt hij naar de boerderij vervoerd aldaar aangekomen wordt de koffieboon uit zijn schilletje gehaald en dan wordt deze koffieboon verkocht aan een opkoper, ….. nu wordt het vreemd deze boon is verkocht aan een opkoper maar het leuke is dat deze boon op zijn reis naar de branderij minimaal nog vijf maal wordt verkocht voordat deze boon de poorten van de branderij zijn gepasseerd. Dus ja de boer wordt uitgebuit maar de minimale vijf maar waarschijnlijk meerdere tussen-opkopers moeten op elke transactie die onze koffieboon ondergaat iets verdienen. Zouden wij al deze opkopers en verkopers van onze held de koffieboon uit het traject halen, dan zouden wij waarschijnlijk allemaal 1 tot 2 Euro goedkoper zijn per pak koffie. En dan de meest grappige conclusie voor die 1 tot 2 Euro minder per pak zal elke koffieboer hoogstwaarschijnlijk meer dan genoeg verdienen om zijn bedrijf te laten groeien en zijn gezin te onderhouden.

  Dus mijn voedsel is niet te goedkoop, maar mijn voedsel is standaard te duur.

  Alleen over deze tweede zin kan ik een zaterdag editie van de volkskrant volpennen, vol met argumentaties dat deze tweede zin totaal onwaar is maar ik laat het hier bij, Ik zou alleen iedereen willen uitnodigen om in plaats klakkeloos artikelen over te nemen hier toch eens kritisch naar te kijken en je hersencellen eens te activeren om te zien of dat de informatie die je leest, ziet of hoort eigenlijk wel correct is.

  1. Natuurlijk mag je het met mij oneens zijn en je argumenten zijn dan ook sterk. Maar wat ik wel mis in jou verhaal is de macht van de consument. Jij zegt dat “het niet de consument die boeren uitbuit of het milieu naar de kloten helpt. ” dit is in zekere zin waar. Maar als men weet dat je aandeel hebt in deze uitbuiting van de boer en de wereld, waarom kies je dan geen beter alternatief? De voedselmarkt werkt op basis van vraag en aanbod, zodra er meer vraag is naar fairtrade koffie of andere ‘eerlijkere’ methodes van werken, zal het aanbod mee veranderen. Dit kost misschien iets meer geld, maar ik ben van mening dat ons eten zo goedkoop is doordat iedere schakel in de keten de kosten probeert te drukken. Haal je wat schakels uit deze keten weg, dan zal de boer inderdaad meer geld voor zijn waar krijgen en valt het misschien nog wel mee hoeveel duurder ons voedsel zou zijn. Want ook het fairtrade systeem zit nog met genoeg tussenhandelaren, die het eindproduct alsnog duur maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s