Kijktip: de KvW over Bertolli truffelsaus

Het was weer eens een mooie aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Reclame’s voor eten blijken nog steeds één grote leugen te zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat de fabriek van Bertolli in Polen staat en dat er in Bertolli’s truffelroomsaus 0.05% truffel zit? Je betaald er precies dezelfde prijs voor als alle andere Bertolli pastasauzen in zak, €1.70, dan gaan de alarmbellen toch al rinkelen? Iedereen weet dat truffel een duur product is, hoe kan het dan dat je er niks voor betaald in een pastasaus? Na deze aflevering snap je waarom.

1Er zit amper truffel in de truffelsaus en de truffel die erin zit is al zo verkracht dat er geen smaak meer aan zit. Toch blijken mensen de saus te kopen, anders was die allang uit het supermarkt schap verdwenen. Waarom blijven mensen nou nog die saus kopen, vraag ik mij af. Is het nou puur om het imago, dat je een saus met truffel eet? De gemiddelde Nederlander heeft er geen idee van hoe truffel smaakt, ik behoor ook tot die groep, dus je kan ze alles wijs maken. Gooi er wat gedroogde minuscule stukjes paddenstoel in en men is overtuigd dat ze truffelsaus eten. Dit kan ook zomaar het geval zijn nu duidelijk is dat de truffel van Bertolli uit een fabriek komt waar ze ook paddenstoelen en artisjokken verwerken. De Italianen weten wel beter en ook de vrouw uit de Poolse fabriek lijkt niet 100% te geloven in het verhaal, maar ratelt het toch maar braaf op. Met een grote glimlach na, als ze beaamt dat het product lekker is omdat de reclame dat zegt.

Omdat de reclame het zegt, is het waar. Ik weet wel beter en jij hopelijk ook. De aflevering kan je HIER terugkijken en hieronder nog wat feitjes over truffels.

  • De truffel is een zwam die onder de grond groeit.1
  • Varkens, wilde zwijnen en honden worden getraind om de truffels op te sporten.
  • Er zijn witte en zwarte truffels en zomer en winter truffels.
  • De witte Alba truffel is de duurste truffel op aarde.
  • Truffels zijn heel erg duur doordat ze schaars zijn en moeilijk te kweken.
  • De duurste witte truffel ooit woog 1.25kg en werd verkocht voor €125.000
  • Truffelolie uit de winkel is net zoals de Bertolli truffelsaus pure oplichterij, deze bevat voor de naam een snipper truffel en verder chemische aroma’s.

Een gedachte over “Kijktip: de KvW over Bertolli truffelsaus

  1. Ik had de aflevering nog niet gezien, maar het klinkt interessant. Ik heb al eens eerder een aflevering gezien over truffelolie en daar kwam veelal geen truffel bij kijken. Het ‘heerlijke’ aroma blijkt een bijproduct te zijn van de petrochemische industrie. Helaas zijn mensen nog steeds te makkelijk te neppen waardoor de bedrijven hier mee wegkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s