Vorige week begon het nieuwe seizoen van de Keuringsdienst van Waarde en ze trapten af met spelt. Een van de meest gehypte etenswaren van 2014. Spelt is een oergraan dat veel gezonder is dan tarwe en zelfs door mensen met een glutenintolerantie gegeten kan worden. Spelt was booming business, overal ging ineens spelt in en de prijzen rezen de pan uit. Maar is deze hype wel helemaal waar? Dat is wat deze aflevering centraal stond en daarom een kijktip is.

 http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/12-03-2015

Zelf heb ik niet zoveel met spelt, ik ben er niet op tegen maar ik zie niet helemaal in waarom ik mijn volkorenmeel moet inruilen voor speltmeel. Na deze aflevering ben ik hierin alleen nog maar meer versterkt, spelt is toch echt een hype. Natuurlijk is spelt gezond, het is niet slecht, maar het is niet perse zoveel beter dan volkoren. Tenzij je dan dus een glutenintolerantie hebt, dan schijnt spelt toch wel iets beter te zijn. Maar met een glutenallergie heb je aan spelt nog niks.

Dan nog het feit dat alles met ook maar een kruimel spelt meteen met koeienletters aangeprezen wordt als spelt product. In die ontbijtkoekreep, kom op nou, dat geloof je toch niet dat ze daar dan serieus een spelt variant van maken als het amper spelt bevat? Het is gewoon inspringen op de hype en lekker snel geld verdienen en helaas valt een groot deel van het publiek ervoor. Hopelijk na deze KvW aflevering niet meer, kijk goed op die ingrediëntenlijst mensen en geloof niet meteen wat ze op de verpakking zetten.(Soms zelf ook niet de ingrediëntenlijst, want ze hoeven schijnbaar niet alles erop te vermelden, hoe suf zijn onze regels, zucht.)