Kijktip: “De Monstanto methode”

Vorige week zond Zembla een korte documentaire uit over Monsanto. Monsanto is een Amerikaans multinationaal biotechnologisch bedrijf die de zadenmarkt aan het overnemen is. Genetisch gemodificeerde zaden, het onkruidbestrijdingsmiddel ‘roundup’ en in het verleden het ontbladeringsmiddel gebruikt in de Vietnamoorlog ‘Agent Orange’ en de chemische insecticide ‘DDT’, zomaar een paar dingen die Monsanto maakt(e). En nu zijn ze dus onze groenten aan het overnemen.

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/04-03-2015

Monsanto is dus druk bezig patenten aan te vragen op groenten, wat eigenlijk echt een belachelijk iets is. Monsanto vindt niks uit, ze gebruiken hetgeen wat de natuur biedt en doen daar dan nog een leuk kunstje mee. Mag je daar een patent op aanvragen? De Europese Unie is daar over in discussie en komt dit voorjaar met een uitspraak. Ik  ben heel benieuwd wat de uitspraak is, want dit kan verregaande gevolgen hebben voor ons voedsel. Wat gebeurd er als er een oogst mislukt en er is geen andere variatie van die mislukte groenten op de markt? Variëteit en diversiteit, de twee sleutelwoorden in ons eten, gaat Monsanto ons daarvan beroven?

Hoe denk jij over Monsanto na deze aflevering en wat hoop jij dat de Europese Unie gaat beslissen?

1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s