Afgelopen zaterdag kwam het in het nieuws, kinderen die ondervoed zouden raken door té gezond eten. Zeven kinderen waren er welgeteld 2.5 week voor kerst het Juliana Kinderziekenhuis in Den-Haag binnen gebracht. Ondervoed doordat hun hoog-opgeleide ouders ze te gezond eten zouden hebben gegeven. Klinkt raar toch, of niet?

Maar niet als je je bedenkt dat lichamen van kinderen anders werken dan die van volwassenen. Een belangrijk gegeven dat sommigen ouders dus lijken te vergeten. Wat ik dan wel weer jammer vind is dat het hele debat rondom gezond eten omslaat, “zie je wel dat het niet zo goed voor je is, we moeten weer lekker gewoon doen.” Patat met een dikke klodder mayonaise, zoals Linda de Mol laat zien op de cover van haar nieuwe magazine. Er is ook niks mis met dat patatje met mayonaise, maar het wordt toch al minder gezond als je dat iedere week eet. Ik ben ook van mening dat sommige mensen wel héél erg doorslaan in hun gezond eten, al die zogenaamde superfoods, god, daar kan ik wel een hele nieuwe blog over schrijven. Of mensen die ineens koolhydraten gaan vermijden of suikers, maar mensen, denk ik dan, je lichaam is dat ook gewoon nodig! Je lichaam is brood, pasta, rijst en suiker nodig, maar niet in de hoeveelheden die wij gewend zijn te eten. Een bord vol met pasta, met veel saus en weinig groenten en dan lekker veel kaas. Best lekker op z’n tijd, maar niet als dat bord iedere keer groenten tekort komt.

Gevarieerd eten en alles met mate, maak groenten de ster van je maaltijd en eet vooral lekker! Gezond eten hoeft niet vies te zijn, je maakt het zo vies als je het zelf maakt, omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Ik neem dit nieuwsbericht dan ook met een korreltje zout, het wordt enorm breed uitgelicht en veel mensen zullen nu wel denken; laat ik mijn kinderen maar weer gewoon chips en cola geven. Dat is nou juist niet de bedoeling, we waren net zo lekker op weg met gezond eten. Laten we dat vooral lekker zo houden en gebruik je gezond verstand. Kinderen zijn in de groei, geef die lekker een boterham met pindakaas en een glas melk, niks mis mee.

Het artikel is hier te lezen:

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3870277/2015/02/21/Geef-ze-een-patatje-af-en-toe-niet-alleen-superfood.dhtml

En Linda de Mol haar mening, die ik half deel:

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/linda-de-mol-meiden-slaan-we-niet-een-beetje-door/