Twee weken geleden was ik blij en teleurgesteld tegelijk, Bag&Buy komt naar Nederland maar wordt geopend in Utrecht. Op zich heel fijn, zo midden in het land maar vanuit Groningen is het nog steeds dik twee uur reizen. Iets teveel van het goede want zo duurzaam is dat nou ook weer niet, alhoewel ik met de trein zou gaan. Afijn, dinsdag werd ik dan vooral blij en niet teleurgesteld, er opent volgend jaar een soort gelijk winkel in Groningen. De allereerste verpakkingsvrije winkel in Nederland; Opgeweckt Noord, zo´n beetje bij mij om de hoek!

1

Een verpakkingsvrije winkel is een nieuwerwets woord voor de ouderwetse kruidenier. Waar ineens de supermarkt oprukte met alles in groot verpakkingen, verdween de kruidenier met kleine hoeveelheden. Maar nu de gezinssamenstellingen veranderen is er ineens weer vraag naar kleine verpakkingen en hoeveelheden. Soms ben je maar 2 aardappelen nodig of 1 ei omdat je maar een paar dagen thuis bent. Wat doe je dan met die kilo zak aardappelen en dat bakje vol met eieren? Maar wat ook te denken van al het plastic dat ermee gemoeid gaat, neem je eigen boodschappen tas mee en laat die aardappelen lekker in je tas rondslingeren. Eenmaal gekochte eieren in een bakje, bewaar het bakje en vul deze de volgende keer met nieuwe eieren. Zo helpen wij het milieu ook nog eens een beetje en is het goedkoper, je hoeft tenslotte niet voor de verpakkingskosten op te draaien.

Op 5 januari start de crowdfunding via http://www.crowdaboutnow.nl/opgewecktnoord en het plan is om in april geopend te zijn aan de Astraat 16. Ik ga zeker investeren want ik vind dat het het waard is voor het milieu, de mensen en de wereld. Steun jij ze ook? Houdt ze in de gaten via hun Facebook pagina en verwacht in april een blog en foto reportage!