Hotspot: Groentebuur

Ik ben een Groentebuur! Zo, dat je dat even weet. Ben jij er ook één? Hoogstwaarschijnlijk nog niet, maar na dit artikel kan jij er wel eens eentje worden in het nieuwe jaar. Groentebuur is een super tof initiatief in de stad Groningen die grootste dromen heeft voor heel Nederland. Dus nu niet meteen afhaken als je niet in Groningen woont, het kan zomaar jou kant opkomen! Maar wat is Groentebuur nu precies en waarom is het ontstaan? Deze vragen stelde ik initiatiefnemer Mathijs Niehaus.

Logo_Groentebuur

“Groentebuur is ontstaan uit de frustratie dat ongezond eten vaak goedkoop is en vers, lokaal en zeker biologisch eten duur. Biologisch eten is nu meer een privilege dan een keuze. We zijn nu nog bezig met de pilot. Maar Groentebuur wordt een online platform waar het aanbod van groenten inzichtelijk wordt gemaakt, de vraag gebundeld wordt en waar ondernemende mensen deze vraag en aanbod kunnen gaan verbinden. Hoe meer de mensen er zelf insteken, hoe goedkoper het kan worden en makkelijker het kan worden .“

Groentebuur is een manier om je groenten van lokale boeren in de stad op te halen in de vorm van een pakket. Op het moment kan je iedere maand uit drie verschillende pakketten kiezen, waarvan de inhoud iedere week weer verschilt. Voor studenten, minima en kleine gezinnen is er de “kon minder” box voor 5 euro. Voor twee euro meer heb je een pakket vol groenten en ben je een echte aardappeleter kan je de aardappeleterbox bestellen, hier zitten dan aardappelen in, in plaats van een extra groente. Je kan ze uiteraard laten bezorgen, wel voor een extra prijs, maar die bedraagt maar één euro. Momenteel bevinden zich er drie afhaalpunten op drie verschillende plekken in de stad en hopelijk volgen er in de toekomst nog veel meer.

Het fijne aan deze pakketten is, is dat je niet meteen aan een abonnement vast zit. Een keertje geen hele week thuis en dus geen behoefte aan een pakket groenten of zit er niks van je gading in, dan sla je gewoon een keer over. Zelf vind ik dat heel fijn werken en ook wordt het totaalbedrag pas aan het eind van de maand afgeschreven. Er zit iedere week weer een klein foldertje bij waarin één van de boeren die iets uit dit pakket geleverd heeft uitgelicht wordt en een recept toevoegt. Want soms zitten er wel eens ‘rare’ dingen in, wat te denken van regenboog penen, wilde bieten of savooiekool.

foto
Mijn pakket van twee week terug

Tot nu toe geniet ik iedere week weer van mijn pakket en ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Mathijs geeft zelf al aan dat de pakketten voor sommige mensen nog te duur is, maar hoe meer mensen zich aanmelden, hoe goedkoper het zal worden. Wat de toekomstplannen zijn?

“Als de pilot slaagt in Groningen, dan bouwen wij het platform en dan willen dat landelijk het Groentebuur concept uitgerold gaat worden. Mijn ambitie is om biologisch eten een keuze te laten worden. Door bij de bron in te kopen, geen onderscheid te maken op vorm en maat en trouw te blijven aan de lokale boeren, willen wij voedsel verspilling tegen gaan, maar ook boeren een toekomst te bieden en schaalvergroting tegen te gaan. Een boer heeft veel uitval op basis van visuele aspecten, hierdoor hebben ze van ons een hogere opbrengst.”

Helaas is de aanmelding voor het komende pakket gesloten en gaan ze volgend jaar pas weer verder. In de tussentijd kan ik je aanraden om de website en de Facebook pagina in de gaten te houden. Ook als je meer informatie over Groentebuur wilt is er op de site veel te vinden. Word jij ook een groentebuur in 2015 en steun jij hiermee de lokale boeren?

3 gedachtes over “Hotspot: Groentebuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s