Hotspot: Bionoot

Sinds maart 2014 bevind zich er een nieuwe kraam op de vismarkt op dinsdag en vrijdag. Een vrolijke groene kraam waar de geur van vers geroosterde noten je tegemoet komt. Je kan hier terecht voor een uitgebreid assortiment noten, gedroogd fruit, granen, meel en zelfs rauwe chocola. Het bijzondere aan deze notenkraam is dat het de enige biologische notenkraam in Groningen en zelfs in heel Nederland is. Er is zoveel biologisch eten, maar heb je ooit over biologische noten nagedacht? Ik niet, tot ik bij Bionoot langs ging.

 

2014-11-02 12.20.55

Het assortiment noten verschilt weinig van de gemiddelde notenkraam op de markt. Maar waar de andere noten van reguliere afkomst zijn, worden deze noten ingekocht bij biologische leveranciers. Alle mixen worden met de hand samengesteld en de noten worden vers geroosterd in de oven in de kraam. Geroosterd, niet gebrand, dit is gezonder want in plaats van het branden in olie worden deze noten in een hete lucht oven gelegd en op deze manier bereid. Het gedroogd fruit bevat alleen natuurlijke suikers en er worden veel andere gezondheidsproducten verkocht. Zo is er speltmeel, havervlokken, chiazaad, kokosmeel, superfoods en nog veel meer. Vast medewerksterHelinja Ruiter, schrijft recepten en stelt alle mixen; van havermout mixen tot de noten melanges samen. Noten zijn gezond, maar biologische noten zijn nog gezonder. Geen rare bestrijdingsmiddelen, die schijnbaar nog veel gebruikt worden in de notenindustrie. Door de grote hoeveelheid vet in een noot worden de bestrijdingsmiddelen nog sneller en makkelijker opgenomen in noten, vertelt Helinja mij.

Bionoot is een perfecte kraam voor mensen die gezond en bewust met hun eten bezig zijn. Ze werken zelfs met recyclebare zakjes, als je je oude zakje meeneemt naar de kraam wordt deze weer gevuld met nieuwe noten. De verkopers helpen je met alle plezier aan de beste mix en geven graag advies over hun producten. Zo heb ik door Helinja een verslaving opgelopen aan de kokos met kokosbloesemsuiker. Dit MOET je geproefd hebben, het is echt één van mijn favoriete toppings geworden. Lekker in de yoghurt, de rijstpudding, havermoutpap, gewoon als snack, vraag ernaar in de kraam! Sinds kort verkopen ze ook rauwe chocolade van Dhana Chocolade. Daniëlle werkt sinds kort ook in de kraam en heeft een heerlijke extra aan de kraam toegevoegd. Dit is echt een kraam waar je een keer langs moet zijn geweest. Je vindt ze dinsdag en vrijdag op de vismarkt en op donderdag op de markt in Vinkhuizen. (En vraag naar die kokos met kokosbloesemsuiker, je gaat hier geen spijt van hebben.) Als je geen tijd hebt om langs de kraam te gaan, je ben ziek of slecht ter been, dan kan je altijd nog terecht op de webshop: http://www.bionoot.nl/


Since March 2014 there is a new market-stand on the fishmarket on Tuesdays and Fridays. A colorful green market-stand where the smell of freshly roasted nuts greets you. They sell a large selection of nuts, dried fruits, grains, flower and even raw chocolate. The special thing about this market-stand is, that it is the only organic nut market-stand in Groningen, even in the Netherlands! There is so much organic foods nowadays, but have you ever thought about organic nuts? I didn’t, until I visited Bionoot.

The selection of nuts is almost the same as the average nut market-stand. But where the rest buys from regular suppliers, Bionoot buys from organic suppliers. All the mixes are made by them selfs, they roast their own nuts in their oven in the market-stand. Roasted in the oven, dry roasted, not in oil, for health reasons. Their dried fruit only contains natural sugars and they sell a lot of other health products like: speltflower, oat flakes, chiaseed, cocos flower, superfoods and lots and lots more. Employee Helinja Ruiter, writes recipes and makes all the mixes; from oat mixes to the nut mixes. Nuts are healthy, but organic nuts even more. No weird pesticides, which are commonly used in the nut industry. Because of the high content of fat in nuts, the pesticides are easily absorbed in the nuts, Helinja tells me.

Bionoot is the perfect market-stand for people who eat healthy and/or trying to be conscious about their food. At the stand, they even work with recyclable packages. If you bring your old package to the stand, they will fill it with new nuts. They happily help you to the perfect nut and give you advice. Because of their advice I am now an addict to their coconut with coconutblossomsugar. You got to taste this, it is one of my favorite toppings for on yogurt, oatmeal, rice pudding or just as a snack. You should definitely ask for it. They are also selling raw chocolate from Dhane Chocolade, Daniëlle works in the stand since a couple of weeks and she added her specialty to the stand. This is a market-stand you should really visit. You can find them every Tuesday and Friday on the fishmarket and on Thursdays they are at the market in Vinkhuizen. If you don’t have time to visit them, if you’re sick or having trouble walking, you can visit their web shop: http://www.bionoot.nl/

Een gedachte over “Hotspot: Bionoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s