Kijktip: “We feed the world”

Er zijn zoveel voedseldocumentaires in de wereld, maar van velen weet ik nog niet het bestaan. Ik vind het heel leuk om steeds nieuwe documentaires te ontdekken en te kijken en deze met jullie te delen. Voor vandaag staat er een redelijk oude documentaire op het programma, maar wel eentje met een onderwerp dat de gemoederen nog steeds bezig houdt. Namelijk; hoe gaan we de wereld voeden?

1

De documentaire stamt uit 2005 en is gemaakt door Erwin Wagenhofer. Wagenhofer is een Oostenrijkse filmmaker die de kijker meeneemt op een reis door de globaliserende voedselindustrie. Hij gaat naar vijf verschillende landen en laat daar vijf verschillende industrieën zien. De visvangst in Frankrijk, kastomaten uit Spanje, de soja velden in Brazilië, de aubergines uit Roemenië die met paard en wagen vervoerd worden en het meest intrigerende stukje van de hele documentaire, de CEO van Nestlé; Peter Brabeck, in Oostenrijk. Wat deze man allemaal beweerd en zegt, ik heb vol ongeloof en met een schuddend hoofd deze man aangehoord. Nestlé is de grootste voedselcoöperatie in de wereld en heeft naar eigen zeggen, in 2005, 275.000 mensen direct mensen aan het werk en 4.5 miljoen mensen zijn indirect aan het bedrijf verbonden. Hij beweert onder andere dat genetisch gemanipuleerd voedsel veilig is en dat hij niet snapt dat wij hier nog zo angstig over doen:

  • After 15 years of eating GM food products in the USA not one single case of illness has occurred from eating them to date. And in spite of this we’re all so uneasy about it in Europe, that something might happen to us. It’s hypocrisy more than anything else.”

Maar meneer Brabeck, hoe kan je nou na 15 jaar al conclusies trekken? Wie zegt niet dat die mensen over 30 jaar allemaal kanker hebben, of andere enge ziektes? Volgens mij kan je niet zomaar de conclusie trekken, dat na 15 jaar gmo’s gegeten te hebben, dat er niks aan het handje is. Sommigen dingen uiten zich pas veel later, het lichaam kan veel hebben maar bezwijkt op een gegeven moment toch.

Dan echt, ik denk wel de meest controversiële uitspraak van deze man, over het recht op water. De vraag of we het water moeten privatiseren of niet, daar zijn twee verschillende meningen over. Eentje is er wel heel extreem, namelijk denken dat ieder mens recht heeft op water, dat kan volgens deze man echt niet.

    • The one opinion, which I think is extreme,is represented by the NGO’s, who’s declaring water a public right. That means that as a human being you should have a right to water. That’s an extreme solution, Water is a foodstuff like any other, and like any other foodstuff it should have a market value. Personally I think have to give a foodstuff a value so that we’re all aware that it has its price, and then that one should take specific measures for the part of the population that has no access to this water, and there are many different possibilities there.

Hij snapt niet dat we zo pessimistisch over de toekomst zijn.

  • We’ve never had it so good, we’ve never had so much money,we’ve never been so healthy, we’ve never lived as long as we do today. We have everything we want and still we go around as if we were in mourning for something.

We hebben nog nooit zoveel geld gehad? Ja, een klein deel van de wereldbevolking heeft dit in handen. Nog nooit zo gezond geweest? Ammehoela, de hoeveelheid mensen met obesitas en ondervoeding zijn gelijk, bijna oneven. De gezondheidszorg kost klauwen vol met geld en iedereen heeft wel medische klachten. Dat we nog nooit zolang geleefd hebben, heeft ook deels te maken met die gezondheidszorg. Mensen worden ook langer in leven gehouden, het gemiddelde pillenkastje bij de bejaarde staat vol. Oké, ze zijn oud, maar ook gezond?

De documentaire is zeker wel de moeite waard om te kijken. Voor mij was er persoonlijk weinig nieuws uit te halen, maar toch is het altijd interessant en goed om je bewust te zijn van onze wereld van voedsel. De documentaire is online te bekijken, Google is your best friend.


There are a lot of food documentaries out there, but a lot are still unknown to me. I like to discover new ones, watch them and share them with you. For today’s blog, I got a relative old documentary but with a subject that is still up-to-date. It researches the question: how are we going to feed the world?

The documentary is from 2005 and is made by Erwin Wagenhofer. Wagenhofer is an Austrian filmmaker, who takes the viewer on a journey through the globalising food industry. He goes to five different countries and shows five different food industries. The fish from France, the tomatoes from Spain, Soy from Brazil, handcrafted aubergines from Romania and the most interesting part of the documentary for me personally, an interview with the CEO of Nestlé; Peter Brabeck, in Austria. What this man says, I couldn’t stop shaking my head. Nestlé is the biggest food cooperation in the world and had in 2005, 275.000 people directly working for them and 4.5 million indirect. These are some of the remarkable comments he made:

  • After 15 years of eating GM food products in the USA not one single case of illness has occurred from eating them to date. And in spite of this we’re all so uneasy about it in Europe, that something might happen to us. It’s hypocrisy more than anything else.”
  • The one opinion, which I think is extreme,is represented by the NGO’s, who’s declaring water a public right. That means that as a human being you should have a right to water. That’s an extreme solution, Water is a foodstuff like any other, and like any other foodstuff it should have a market value. Personally I think have to give a foodstuff a value so that we’re all aware that it has its price, and then that one should take specific measures for the part of the population that has no access to this water, and there are many different possibilities there.
  • We’ve never had it so good, we’ve never had so much money,we’ve never been so healthy, we’ve never lived as long as we do today. We have everything we want and still we go around as if we were in mourning for something.

This documentary is worth watching. For me personally it was nothing new, but it is always interesting to be aware of the world of our food. You can find this documentary on line, Google is your best friend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s