Hotspot: Grasvarken

 

Voor het eerst in mijn leven heb ik spek met smaak gegeten. Spek dat naar dier smaakt, naar varken, niet spek dat alleen maar zout is en verder geen smaak heeft. (Ik praat hier over de euroshopper spekreepjes van de AH) Natuurlijk zijn die spekreepjes heel handig en ze zijn eigenlijk ook wel prima in een stamppot. Toch op naar de ommelandermarkt in Groningen.

foto (4)Eindelijk kocht ik dan dat stukje varkensspek waarvan ik al maanden zei dat ik het zou kopen. Waarom ik het niet eerder gekocht had? Tja, um, dat weet ik eigenlijk niet. Het is duurder dan het spek dat je in de supermarkt koopt, maar dat is logisch en mag ook eigenlijk geen excuus zijn. Kwaliteit kost nou eenmaal geld, dat weet ik donders goed. Maar het was dan eindelijk zo ver, vol trots ging ik met een stukje grasvarken spek naar huis. De geur die mij tegemoet kwam toen ik de verpakking open sneed, de geur die vrij kwam bij het bakken en het gemis aan vocht dat er vrij kwam bij het bakken! Normaal gesproken liggen mijn spekreepjes van de Euroshopper binnen een minuut in een plasje vocht te bakken in de pan. Ik ging er altijd vanuit dat dit het vet was uit het spek, maar daar ben ik nu niet zo zeker meer van. Zal het niet gewoon water zijn? Zoals zo vaak het geval is bij vlees uit de supermarkt? Voor de zekerheid gooide ik er een scheutje zonnebloemolie bij. Tijd om het spek te proeven, wauw! Wat een smaak, echt waar mensen, wat een smaak! Een compleet nieuwe smaak voor mij, dit had ik nog nooit eerder geproefd, ik schaamde mij bijna als foodie. Vol genot at ik mijn bord leeg en gierig als ik was met mijn net verworven schat, bewaarde ik het laatste stukje spek zorgvuldig. Maar waar heb ik dit hemelse stukje spek dan gekocht vraag je je misschien af?

Er bestaat zoiets als een Grasdierdorp in Drouwenerveen. Hier wroeten de varkens nog vrolijk in de modder rond en eten ze natuurlijke voedselresten. Uiteraard gras, maar ook kruiden, eikels, graan, zonnebloemolie, winterwortels en nog veel meer. En dit proef je terug in het vlees, echt waar! Je kan vleespakketten bij Wim Brinkman en Greet Hospers bestellen via de mail of neem een bezoekje op bijvoorbeeld de Ommelandermarkt op het Ebbingekwartier elke tweede zaterdag van de maand, of de Biomarkt aan de Astraat op koopzondag. Het is meer dan dubbel en dwars je geld waard!

Hier nog een foto van de maaltijd die ik onder andere at met dit varkensspek. Eén van mijn favoriete bijgerechten: gebakken aardappeltjes met ui en spek. Ik kan hier zo van genieten.

Foto door levenomteeten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s