Kijktip: Fed Up

Everything we’ve been told about food and exercise for the past 30 years is dead wrong. FED UP is the film the food industry doesn’t want you to see. From Katie Couric, Laurie David (Oscar winning producer of AN INCONVENIENT TRUTH) and director Stephanie Soechtig, FED UP will change the way you eat forever.

Een nieuwe food documentary die het hoognodige stof deed opwaaien in Amerika. De documentaire is nu de rest van de wereld aan het veroveren en ik wilde wel eens weten waarom. De documentaire was snel gevonden op het internet en de anderhalf uur durende verbazing kon beginnen.

1

Vier kinderen met obesitas, één krijgt op zijn veertiende een maagband, een ander sport zich suf maar ziet geen verschil, bij de oudste gaat het hele gezin op een dieet en de ander geeft toch vooral de schoollunches de schuld. Pizza telt in Amerika als groenten, omdat er tenslotte tomatenpuree opzit, ook patat is ‘gezond’ want het is van aardappelen gemaakt en aardappelen zijn gezond. De ouders weten weinig tot niks van voedsel en doen hun best door light producten te kopen. De cereals zijn niet aan te slepen bij het Amerikaanse ontbijt en coca cola staat bij alles en iedereen op tafel. Nog begrijpen ze niet waar het overgewicht vandaan komt, ze kopen toch de light variant?

Deze schrijnende documentaire laat zien hoe onwetend mensen over voedsel zijn en het laat de harde kant van deze onwetendheid zien. Twee derde van de Amerikaanse bevolking heeft overgewicht, in 2050 zal één derde van de Amerikaanse bevolking diabetes hebben en leven de kinderen minder lang dan hun ouders. Op de één of andere manier begrijpen de mensen niet hoe voedsel werkt. Gezond eten komt niet uit een pakje, groeit jou appel in een pakje aan de boom? Van koken lijken ook steeds minder mensen verstand te hebben, als er geen pakje bij zit die je instructies geeft over de bereiding, raken mensen in paniek.

Maar wiens schuld is dit nou allemaal? Die van de bevolking? Ja en nee. Als jij niet opgroeit met een moeder die kan koken en die enig verstand heeft van voedsel en je krijgt verder op school nooit les over eten en koken, hoe kan je dan verwachten dat deze kinderen de juiste keuze gaan maken? Ik vind het eigenlijk heel raar dat we geen voedingslessen op school krijgen, waarom is dat niet meer? Mensen raken meer en meer verwijderd van hun voedsel, voedsel dat het basisingrediënt is voor leven. Je bent wat je eet en weet je niet wat er in je eten zit, weet je dan nog wel wie jezelf bent? Je wordt dikker en dikker, je voelt je moe, lusteloos, is dat de persoon die jij bent? Nee, je wilt goed in je vel zitten, dingen doen, energie hebben. Dit is te bereiken met voedsel, natúúrlijk voedsel. Weet waar je eten vandaan komt en wat je in je mond stopt; bewustwording, daar moet het om gaan en dat is wat ik wil bereiken met mijn blog; bewustwording.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s