De verhalen

Hutspot uit Egypte-Kenia-Israël

1

Een boer uit Biddinghuizen heeft de wortels op zijn akker vernietigd, omdat de marktprijzen te laag zijn. Het oogsten, verwerken en verpakken zou alleen maar extra kosten met zich meebrengen.

Het gaat om 400.000 kilo wortels op 3,5 hectare grond. Ze zijn volgens boer Jan Blitterswijk geschikt voor de versmarkt, maar er is geen afnemer te vinden. En de boycot van Rusland is ook nadelig voor de marktprijs. Die staat nu op 3 cent per kilo wortels, terwijl 8 cent nodig is om uit de kosten te komen.

Blitterswijk verwacht gebruik te kunnen maken van de Europese regeling voor inkomensschade voor telers. Die krijgen dan een vergoeding voor een deel van hun verlies.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/117389/biddinghuizen-boer-vernietigt-wortels-vanwege-lage-marktprijs

Ik kwam dit bericht toevallig tegen op Twitter en heb weer vol ongeloof zitten lezen. Dit is al het zoveelste bericht van voedselverspilling aan het begin van de hele voedselketen. Dit is prima voedsel waar niks aan mankeert en dit ligt te verpieteren op het land. De boer krijgt er nu maar drie cent per kilo voor, drie cent?! Dat is echt bizar, ik betaal toch al gauw een euro de kilo in de supermarkt of zelfs op de markt. Hoe kan het dat de boer, degene die ervoor zorgt dat het hele product überhaupt bestaat, maar zó weinig krijgt. Ik vind dit raar, héél raar, maar wat ik dan eigenlijk nog raarder vind is dat wij deze verspilling van voedsel zomaar toelaten.

1Duizenden, misschien wel honderdduizenden gezinnen die bij de voedselbank zitten, zij ontvangen maar al te graag een kilo wortelen in hun pakket. Waarom is er geen oproep gedaan door de boer om de wortelen van het land te rapen? Old scool “gleaning”, iets van vroeger, van dat ene schilderij uit de negentiende eeuw waarop drie koren rapende boerenvrouwen staan afgebeeld. Het deel van de oogst dat op het land bleef liggen omdat de machines er niet bij konden, of de producten die niet goed genoeg waren voor de afnemer, werden geraapt door de vrouwen als aanvulling op de voedselvoorraad. Voedselverspilling moet zo goed als het kan tegengegaan worden, want het is gewoon nergens voor nodig. Het argument dat het gratis weggeven voor de boer desastreus is omdat de markt dan nog meer inzakt (mensen rapen gratis wortelen, kopen vervolgens dus niet meer in de supermarkt de wortelen en daardoor wordt de markt nog slechter) vind ik gewoon stom. Dat stomme geld, dat altijd alles en iedereen blijft achtervolgen, wanneer gaan we eens inzien dat geld niet alles is? En dat geld een waarde heeft en dat die waarde niet altijd gewaardeerd wordt door iedereen. Want hoe kan een boer ooit overleven op 3 cent per kilo wortelen en hoe kan het dat wij vervolgens een euro voor die kilo wortelen betalen. 97 cent gaat dus naar iemand anders, iemand die er niet voor gezorgd heeft dat die wortel überhaupt bestaat.  Waarom gaat die 97 cent niet naar de boer en die 3 cent naar die tussenhandelaar en supermarkt?

Als ik in de buurt van Biddinghuizen gewoond had, wist ik het wel. Op naar die potten hutspot die daar voor het oprapen liggen. Er is vast ook nog wel een boer in die buurt die zijn uien niet kwijt kan en zijn aardappelen, want zo is vandaag de dag de gang van zaken in Nederland. Puur Hollandse kost van Hollandse grond en wij maken deze Hollands kost met wortelen uit Egypte, uien uit Kenia en aardappelen uit Israël. Ergens gaat het mis…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s