Vistival

Een super leuke activiteit die wij als YFM Groningen in samenwerking met een heleboel partners organiseren. Een activiteit met de briljante naam: Vistival. Een festival over vis! Wij zouden het heel leuk vinden als jullie allemaal kwamen, dus lees snel verder over de activiteiten en bestel snel je kaarten. (En oja, druk even op die like knop van onze YFM Facebookpagina en share dit event met al je vrienden, familie en kennissen.)

 

vistival

In de voortuin van Nederland liggen twee zeeën: de Waddenzee en de Noordzee. Toch wordt er in Nederland voornamelijk geïmporteerde kweekvis gegeten. Hoe kan dat? De Youth Food Movement (YFM) Groningen wil met jou op zoek naar het antwoord. Dat doen we door op 11 en 12 oktober te kijken naar de film Damned of the Sea, begeleidt door het verhaal van Sarah Verroen (betrokken bij Jongerennetwerk Visserij en adviseur in de visserijsector ) en een excursie naar het Wad met de Goede Vissers waar je een eigen portie vis aan de hengel slaat.

Er zijn alarmerende berichten over de visstand: in de Oostelijke Waddenzee lijkt een groot deel van de vis weggetrokken te zijn. Maar ook over overbevissing zijn de meningen verdeeld. We vangen in Nederland meer dan genoeg vis. Zo is er in één week in juli meer dan 130.000 kg schol doorgedraaid. Hoe komt het dat we zo verleerd zijn om onze eigen vis te eten? En wat weten we in Nederland eigenlijk nog van de visserij?

De film

YFM Groningen probeert tijdens het Vistival te laten zien wat er gebeurt in het noorden op het gebied van visserij. Op zaterdag 11 oktober zal de film Damned of the Sea te zien zijn die het verhaal verteld van de kleine visserij voor de Marokkaanse kust die verdreven wordt door drijvende visserijfabrieken. Dit verhaal zal ingeleid worden door Sarah Verroen (betrokken bij Jongerennetwerk Visserij en adviseur in de visserijsector ). Er wordt afgesloten met een borrel inclusief hapjes van de enige Groningse viswinkel; Fishmarket, die eerlijke vis verkoopt.

Locatie: De Puddingfabriek – Viaductstraat 3-4, Groningen
Aanvang: 20 uur
Kosten:  € 9,- (Film, spreker en hapjes)
Programma: Inleiding door Sarah Verroen (betrokken bij Jongerennetwerk Visserij en adviseur in de visserijsector) – film – borrel met hapjes van Fishmarket

De excursie

Zondag 12 oktober vindt de visexcursie naar Lauwersoog plaats. Tijdens deze excursie gaat een groep mensen met Jan en Barbara van de Goede Vissers op pad. Zij zullen vertellen over het gebied en wat het betekent om hier Goede Visser te zijn. Werp zelf ook je hengel uit! Daarna zal er aansluitend een diner plaatsvinden bij visrestaurant ’t Ailand, waar gekookt zal worden met de vangst van de dag.

Locatie: Eetlokaal ’t Ailand
Tijden: 11 tot 22 uur
Verzamelen om 11 uur bij Station Groningen op het Stadsbalkon (11:15 uur vertrekt de bus dus wees niet te laat!). Om 22 uur zijn we weer terug bij Station Groningen.
Kosten:  €26,- (vervoer, lunch, excursie en diner)
Programma: Lunch, visexcursie en diner

Voor meer details over het Vistival: https://www.facebook.com/events/1560579224165739/

Kaarten voor het Vistival zijn te koop via www.foodguerrilla.nl/yfm-groningen 

Dit Vistival vindt plaats in het kader van Wereldvoedseldag. Deze Call to Action wordt georganiseerd in samenwerking met One World, FoodGuerrilla en het Ministerie van Economische Zaken. Kijk voor meer informatie over de andere acties op http://www.oneworld.nl/wereldvoedseldag

Wereldvoedseldag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s