Kijktip: De bij en de honing

Het ondergeschoven kindje, een natuurramp van jewelste die voor veel mensen onbekend is. De bij en de honing, zo vanzelfsprekend maar als we zo door gaan niet lang meer. Ik keek een tijdje geleden een TED filmpje over de bijensterfte, met open mond heb ik zitten kijken, hoe kan het dat de politiek, de wereld, hier niks tegen doet? Het is bizar hoe wij met onze natuur en planeet omgaan, zoveel andere onderwerpen verdienen meer aandacht om mensen duidelijk te maken dat het anders moet. Vandaag hou ik het bij de bij en de honing.

bij

Ik raad je zeker aan eerst het TED filmpje te kijken, want ik denk niet dat iedereen de volle omvang van het bijenprobleem zich beseft. Je kan er ook ondertiteling bij inschakelen om het verhaal nog beter te begrijpen.

Afgelopen week was er dan ook weer een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, over biologische honing. Gek eigenlijk dat ik mij dit zelf nog nooit had afgevraagd. Biologische honing, 100% natuurzuiver, zijn dat eigenlijk geen hele rare claims? Biologisch zou je nog kunnen verklaren door de bloemen waar de bijen de nectar uit halen, dat deze onbespoten zijn. Maar natuurzuiver, honing komt toch altijd uit de natuur? De KvW toonde aan dat er deeltjes plastic te vinden waren in honing, hé? Plastic in honing, hoe kan dat in hemelsnaam? Helaas wordt hier niet uitgebreid op ingegaan, behalve dat er plastic deeltjes in de lucht zwerven, plastic van onze plastic tassen en verpakkingen. Wat dan wel weer opvallend is, is dat ze de honing die een imker rechtstreeks uit de raat haalde, niet getest hadden. Verse honing, zit daar misschien nog een verschil in?

Terug naar het biologische element. Wat voor mij toch wel de grootste verrassing was, dat het in Nederland onmogelijk is om biologische honing te maken. In een omtrek van 3 kilometer moet er biologische landbouw zijn, anders mag de honing niet biologisch genoemd worden. Dit is dus schijnbaar in Nederland niet mogelijk, ondanks dat de imker uit Wapserveen (hij had zijn bijen op de kwekerij ‘De Vrolijke Noot’, een kwekerij waar ik in mijn jongeren jaren blauwe bessen geplukt heb, je begrijpt dat ik enthousiast op de bank zat toen ik de plek herkende.) uitlegde dat op het naburige terrein ( geen biologische landbouw maar gewoon een enorm groot grasveld)  voor de bijen weinig te halen viel.

Uit deze hele aflevering bleek voor mij persoonlijk ook weer hoe dubieus het merk ‘biologisch’ is, meer en meer zet ik er mijn vraagtekens bij. Biologische honing in de schappen van de Albert Heijn, onmogelijk Nederlandse honing als je de regels moet geloven. Dan komt deze honing dus van buiten Nederland, maar waarom? Honing uit Nieuw-Zeeland, hebben ze daar zelf hun honing niet nodig? De aflevering roept nieuwe vragen op, waar ik zo snel niet een antwoord op heb. De kwestie ‘de bij en de honing’ is zo makkelijk nog niet, dus blijf er vooral veel over lezen en kijken. Plant bloemetjes en koop honing bij de imker, een kleinschalige oplossing die grote gevolgen zou kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s