YFM Groningen

 

Misschien heb je er al van gehoord en misschien ook niet. (Als je tot deze laatste groep behoort en je woont in Groningen, foei!) YFM Groningen is nu al een jaar hard aan de weg aan het timmeren om jongeren actief te krijgen voor puur, eerlijk en gezond eten. Ik zelf zit nu een half jaar in het bestuur en haal er heel veel voldoening uit. Toch blijkt, ondanks de 526 ‘likes’ op Facebook, dat veel mensen ons nog niet kennen en daar wil ik met deze blog verandering in brengen!

13“Good, Clean and Fair Food”

Eerst een algemene introductie, want YFM Groningen is onderdeel van een veel groter fenomeen. Ten eerste de afkorting YFM; deze staat voor Youth Food Movement. De Youth Food Movement is onderdeel van Slow Food Nederland en Slow Food Nederland is weer onderdeel van Slow Food international. Snap je het nog? Slow Food international is in 1989 opgericht in Italië door Carlo Petrini. Slow Food is een beweging die zich afzet tegen de steeds maar groter groeiende fastfood industrie. Slow Food wil lokaal, puur, eerlijk eten en de traditionele keuken, gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken in stand houden. Ze heeft ondertussen meer dan 100.000 leden in 150 landen. Jongeren worden zich ook steeds meer bewust van de schade die wij als mensheid aanbrengen in de wereld door ons eetgedrag en hebben zich verzameld in jongerenafdelingen over de hele wereld waarvan de Nederlandse Youth Food Movement (afgekort YFM) er één van is.

Vote with your fork, eat with your heart

Het begon allemaal met een algemene Nederlandse Youth Food Movement maar momenteel zijn er afdelingen in Amsterdam, Den-Haag, Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Noord-Brabant, Zwolle, Wageningen en Groningen! YFM zet zich in voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Het is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge professionals zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg brengen. Deze verandering wil men als eerste teweeg brengen door bewustwording te scheppen bij jongeren. Interessante lezingen, debatten, bezoekjes aan boeren en slagers, een filmvertoning, eat-ins, walking dinner, een cocktailproeverij en als grootste event tot nu toe voor YFM Groningen; een Discosoep. Zo maar een greep uit de activiteiten die wij in een jaar georganiseerd hebben. Maar ook hebben al twee bestuursleden les gegeven op scholen over gezond, fairtrade voedsel en organiseert de voorzitter in de YFM Academy van volgend jaar.

12

Het bestuurslidmaatschap is voor mij enorm inspirerend en motiverend. Het is leuk om mensen te ontmoeten die hetzelfde over voedsel denken als jij, met wie je ideeën en tips kan uitwisselen. Met z’n allen de herkomst van ons voedsel ontdekken en ons zo meer bewust te worden van ons eten. Maar ook om mensen die normaal gesproken er nog niet zo over nagedacht hebben te bereiken. Dat is toch wel de grootste kick, om langzaam van onderaf een voedselrevolutie te creëren! Oké, dit klinkt misschien wel heel erg eng fanatiek en idealistisch. Maar toch is het waar, de voedselrevolutie is langzaam gestart, kijk maar naar de Quinoa die bij mijn Albert Heijn de schappen uitvliegt, de groter groeiende groep jongeren die ik op de markt tegenkom die zijn of haar groenten en fruit daar haalt. Kleine dingen, maar ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’, die voedselrevolutie komt er wel en dit is zeker één van de revoluties waarvoor ik mij 100% wil inzetten. Jij ook? Bekijk dan eens onze Facebook pagina en abonneer je op onze nieuwsbrief! En kom een keer langs op één van onze activiteiten. In september gaan we weer van start met activiteiten, dus houdt de Facebook pagina in de gaten! https://www.facebook.com/YfmGroningen/

Woon je niet in Groningen, niet getreurd, er is vast ook wel een afdeling bij jou in de buurt. Check www.youthfoodmovement.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s