De boer

Waddenvarkens in 2014

Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst in mijn leven twee varkensboeren bezocht en zag ik voor het eerst up close and front varkens. (Niet mijn aller- aller eerste keer dat ik varkens in het echt zag, maar zo dichtbij was toch wel uniek.) Twee compleet verschillende boeren, één het idylische prachtplaatje en de ander was het varken dat je in de supermarkt koopt. In dit tweeluik wil ik graag over mijn ervaringen op deze twee varkensboerderijen vertellen. Want één ding dat ik heel belangrijk vind, is dat je weet waar je voedsel vandaan komt en dat begint toch bij de boer. In dit eerste deel de Waddenvarkens in Uithuizermeeden.

 

Het is niet eens zo gek ver rijden vanuit Groningen, in een half uurtje staan we op een verlaten landweggetje waar een schattige kleine boerderij staat. Niks zegt dat hier varkens zijn, niet een enorme megastal op de terrein, er is zelfs geen stal te zien; zijn we wel op de juiste plek? We worden begroet door de boer en zijn vrouw die samen het bedrijf runnen. Er staat koffie en thee en heerlijk gebak klaar. Na dit heerlijk in het zonnetje opgegeten te hebben gaan we nu toch echt de varkens bekijken. Ik vraag me nog steeds af waar die varkens dan zijn, we lopen langs een schuurtje en dan ineens is daar een stuk land met varkens die heerlijk in de grond zitten te vroeten. Wauw, dit komt echt zo uit een sprookje. Er staan wat schuilhokken waar een aantal varkens heerlijk in aan het luieren zijn. De rest staat op een hoopje gras en andere etensresten te scharrelen, nieuwsgierig komen er een aantal naar ons toe gelopen. Wat een machtige beesten, wat een enorme oren en wat zijn ze lang! Ze doen me aan teckels denken, alleen dan in varkensformaat.

De varkens lopen dag en nacht buiten, weer of geen weer, deze varkens zijn gemaakt om buiten te lopen verteld de boer. In een stal worden ze moddervet en dat wil de consument niet. Dit is ook een ander ras dan in de gangbare industrie gebruikelijk is, het zijn Bonte Bentheimers; een oeroud ras. Dit waren de varkens die onze overgrootouders hielden, een vriendelijk ras dat lekker vlees produceert. Deze varkens leven wel twee keer zo lang dan de varkens uit de gangbare industrie; ze mogen hier een jaar op het land rondscharrelen en dan gaan ze naar de slager. Zeugen worden hier natuurlijk gedekt door een beer, de beer ligt lekker naast zijn drie vrouwen in het zonnetje te slapen. Een andere hoog drachtige zeug loopt verderop wat te scharrelen, over een paar weken moet zij bevallen. En dan ineens zie ik ze; de biggetjes! Oooo, wat zijn ze schattig! Maar zodra we dichterbij komen rennen ze hard weg, een paar blijven nieuwsgierig staan. Aaien is er niet bij, daar zijn ze nog iets te bang voor. Maar dit zijn biggen van al een paar weken oud, in een ander gedeelte zijn de echt kleine biggetjes. De moeders zijn enorm en hebben ogenschijnlijk net een heerlijk modderbad gehad want ze zie zwart van de modder. Een zeug heeft twaalf biggetjes die vrolijk om haar heen rennen, de staartjes kwispelen hard heen en weer. Het is voedertijd, om de twee uur gaat de moeder liggen om de biggetjes eten te geven en iedere big heeft een eigen tepel. Dit levert grappige taferelen op als de biggetjes hun tepel proberen te veroveren. Eentje geeft het op en begint maar aan de modder van mama te likken. Het is echt een super lief gezicht en het liefst had ik er eentje opgepakt en mee naar huis genomen. Maar als ik zie hoe groot ze worden, gaat dat niet helemaal in mijn kamer passen.

Deze boerderij is echt alles wat je wilt voor een varken, ze lopen het gehele jaar door buiten en hebben een prachtig leven. Ook al is dit leven van korte duur, alsnog is het langer dan de gangbare industrie en een stuk diervriendelijker. Waddenvarkens levert alleen aan de consument en je kan dan ook iedere maand een vleespakket bestellen van verschillende formaten die aan huis geleverd worden. Ze staan op veel verschillende markten, waaronder die in Groningen. Ik heb daar afgelopen zondag een heerlijke droge worst met knoflook gehaald. Waar normaal droge worst super taai is, is deze heerlijk zacht met een volle smaak. Ook al voel ik me een beetje schuldig als ik terug denk aan die schattige biggetjes, geniet ik toch met volle tuigen van dit stukje vlees. Want deze dieren hebben echt een prachtleven en je proeft het gewoon terug in het vlees.

Ik kan dan ook ten zeerste aanraden om een kijkje op dit bedrijf te nemen want dan ben je snel genoeg om. Deze maand hebben ze open dagen, op zaterdag 21 en zondag 22 juni. Dan kan je een bezoekje brengen aan de boerderij en kan je ook biggetjes knuffelen. (Niet stiekem eentje meenemen dan hè.) Of ben je overtuigd geraakt na mijn verhaal en heb je niet de tijd om helemaal af te reizen naar het uiterste noorden van Groningen, bestel dan een vleespakket op hun website. Het zal zeker de moeite waard zijn. Ik wil Waddenvarkens nogmaals bedanken dat wij hun fantastische boerderij mochten bezoeken en ik wil vooral zeggen: keep up the good work!

Waddenvarkens

Langelandsterweg 121

9982 TZ

Uithuizermeeden

www.waddenvarkens.nl

https://www.facebook.com/waddenvarkens.uithuizermeeden

6 gedachten over “Waddenvarkens in 2014”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s